Hlavní obsah

Česko je nejkonkurenceschopnější ekonomikou z nových zemí EU

Česko je nově nejkonkurenceschopnější ekonomikou mezi novými členskými zeměmi Evropské unie, v meziročním srovnání předstihlo Litvu. Na žebříčku konkurenceschopnosti 61 zemí světa, který ve středu zveřejnil švýcarský institut IMD, ČR skončila na 27. místě hned za Japonskem.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Česko si  o dvě pozice polepšilo a dostalo se tak před Litvu. V žebříčku se umístilo hned za Japonskem a před Thajskem.

Litvě patří 30. místo, hned za ní je Estonsko. Polsko obhájilo 33. příčku, Slovensko si polepšilo o šest míst na 40. pozici.

Česká ekonomika je podle IMD atraktivní díky kvalifikované pracovní síle, nákladové konkurenceschopnosti, úrovni vzdělanosti a spolehlivé infrastruktuře.

Ke zlepšení přispěl rychlý růst české ekonomiky v roce 2015. Výrazně pozitivněji vyhodnotili respondenti pozici ČR i v oblasti veřejných financí, vzdělávání, produktivity a efektivity.

Pozici ČR naopak oslabovaly oblasti jako legislativa pro podnikání a trh práce. Porovnání s ekonomikami na špičce žebříčku ukazuje, že cestou k dalšímu růstu konkurenceschopnosti by mělo být zlepšování a zpřehlednění regulace a institucí.

Hongkong předstihl USA

Celkově se na první místo v aktuálním žebříčku ekonomické konkurenceschopnosti posunul Hongkong následovaný Švýcarskem. Na třetí pozici se propadly dříve vedoucí Spojené státy. Hongkong je sice od roku 1997 zvláštní správní oblast Číny, IMD ale toto významné ekonomické a obchodní centrum počítá při srovnání zvlášť.

Žebříček konkurenceschopnosti podle švýcarského institutu IMD
Zeměpořadí 2016pořadí 2015
Hongkong1.2.
Švýcarsko2.4.
USA3.1.
Singapur4.3.
Švédsko5.9.
Dánsko6.8.
Irsko7.16.
Nizozemsko8.15.
Norsko9.7.
Kanada10.5.
Japonsko26.27.
Česko27.29.
Thajsko28.30.
Litva30.28.
Estonsko31.31.
Polsko33.33.
Slovensko40.46.
Zdroj: IMD

"V případě Hongkongu hrál hlavní roli závazek podporovat příznivé podnikatelské prostředí, v případě Švýcarska pak kombinace malé velikosti ekonomiky a snahy o orientaci na kvalitu," komentoval čelo žebříčku ředitel střediska IMD pro konkurenceschopnost ve světě Arturo Bris.

Ze zemí EU se nejvýše umístilo Švédsko, které postoupilo z 9. na 5. pozici. V první desítce byly i Dánsko (6. místo), Irsko (7. místo) a Nizozemsko (8). Velká Británie si mírně polepšila (18), naopak Německo kleslo na 12. místo. Francie, Španělsko, Itálie a Portugalsko skončily až ve druhé polovině žebříčku.

Na posledním 61. místě mezi srovnávanými ekonomikami skončila opět Venezuela za Mongolskem, Ukrajinou, Chorvatskem a Brazílií.

Žebříček konkurenceschopnosti IMD sestavuje už déle než 25 let a vychází z analýzy víc než 340 kritérií, která vedle statistických dat zahrnují výsledky průzkumu mezi víc než 5400 manažery. Spolupracujícím odborným partnerem IMD za ČR je Národohospodářský ústav AV ČR, jehož součástí je institut CERGE-EI.

Reklama

Výběr článků

Načítám