Hlavní obsah

V legislativě se nevyznají ani úředníci, kritizoval vládu šéf Hospodářské komory Dlouhý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý ve čtvrtek na jejím sněmu v Olomouci kritizoval vládu, která podle něj zvyšuje byrokratickou zátěž a komplikuje podnikatelské prostředí. Jako příklad zmínil stále složitou a nepřehlednou legislativu či kontrolní hlášení DPH, s jehož vyplňováním podnikatelé strávili spoustu času.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý

Článek

"Často sami ministerští úředníci se ve spleti legislativy nevyznají. Komunikace finančních úřadů a dalších správních orgánů s podnikateli se nezjednodušuje – právě naopak," uvedl Dlouhý.

Komora tento týden zveřejnila průzkum, podle kterého kontrolní hlášení stála podnikatele miliardy korun a milióny hodin času. [celá zpráva]

Vláda se podle Dlouhého vůbec nedostala ke zpřehlednění informací či integrace povinností, které stát požaduje po podnikatelích, na jedno místo.

Sobotka: Správa ještě není připravena

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že zlepšit podmínky pro podnikatele by mohlo větší zapojení elektronických řešení, díky čemuž by se zjednodušila jejich komunikace s úřady. "Státní správa na to ale ještě není dostatečně připravena," připustil Sobotka.

Sněmu komory se v Olomouci účastní vedle premiéra Sobotky předsedové ODS a TOP 09 Petr Fiala a Miroslav Kalousek, předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek, hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil a olomoucký primátor Antonín Staněk (všichni tři ČSSD).

Hospodářská komora zastupuje podnikatelskou veřejnost. Jejím posláním je vytvářet příležitosti pro podnikání a prosazovat a podporovat opatření, která k rozvoji podnikání přispívají.

Související téma:

Sdružuje zhruba 14 tisíc členů, právnických i fyzických osob, organizovaných v 60 regionálních a 81 oborových asociacích. Vladimíra Dlouhého si komora zvolila do svého čela předloni v květnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám