Hlavní obsah

V Brně poprvé přibude víc kanceláří než v Praze

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jihomoravské metropoli Brně letos poprvé dokončí víc kanceláří než v hlavním městě. Uvedla to poradenská firma Cushman & Wakefield s odkazem na plány developerů. Poptávku po kancelářích v Brně táhnou hlavně technologické firmy, v Praze zpomalila po mimořádném boomu v posledních dvou letech.

Foto: Jaroslav Soukup, Právo

Článek

V Brně bude během roku 2016 dokončeno hned několik kancelářských projektů s celkovou plochou přes 50 tisíc metrů čtverečních, což by bylo nejvíce od roku 2007, uvedla firma.

Hlavním tahounem poptávky jsou v Brně firmy z oblasti IT a navázaných oborů. Pověst "výpočetního centra České republiky" jihomoravská metropole dokazuje i na číslech. Podle statistiky Cushman & Wakefield zaujímají společnosti ze sektoru IT skoro šedesátiprocentní podíl na všech uzavřených pronájmech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Téměř všechny kvalitní projekty v Brně jsou skoro obsazené. Firmám se v tomto městě velmi daří a nebojí se nabírat další zaměstnance a rozšiřovat prostory. U některých kancelářských objektů vznikají dokonce pořadníky zájemců o pronájem a stávající nájemci mají omezené možnosti expanze," řekl Novinkám Lukáš Netolický ze společnosti Cushman & Wakefield. Z velké části jsou podle něj obsazené již i rozestavěné projekty.

Praha doplácí na silná minulá léta

V Praze bude podle aktuálních plánů developerů v letošním roce dokončeno něco přes 30 tisíc metrů čtverečních kanceláří. Toto číslo je nízké oproti průměrné roční výstavbě v Praze. Důvodem je fakt, že předchozí dva roky byly ve výstavbě velmi silné, nejsilnější od roku 2009.

“Mohutná výstavba vedla k tomu, že v loňském roce dosáhl podíl nepronajatých kancelářských ploch historicky nejvyššího procenta. Podíl nepronajatých ploch však již koncem loňského roku klesal a očekáváme, že volných ploch bude dále ubývat,“ dodal Netolický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám