Hlavní obsah

Fico nehodlá vzdát boj o ovládnutí Slovenských elektráren

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

Slovenská vláda ve středu pověřila ministra hospodářství Vazila Hudáka, aby se pokusil získat předkupní právo na 17 procent akcí Slovenských elektráren (SE). Většinový podíl v nich prodává italská společnost Enel. Ta se už dohodla na prodeji části akcií české skupině EPH. Pokud by Slovensko 17 procent akcií SE získalo, mělo by většinový podíl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Slovensko v současné době vlastní v hlavní slovenské elektrárenské společnosti Slovenské elektrárne 34 procent akcí. Po případném získání dalších 17 procent by kontrolovalo 51procentní podíl.

„Je naší obrovskou prioritou, abychom získali opci na 17 procent. Pokud bude Enel v budoucnu prodávat zbylých 33 procent, chceme opci, abychom mohli získat většinu ve Slovenských elektrárnách,“ řekl Fico po středečním zasedání slovenské vlády.

Enel nyní kontroluje 66 procent akcií SE. Italové již oznámili, že v první fázi prodají 33 procent akcí českému Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH). Dalších 33 procent akcí chtějí prodat po dokončení dvou bloků jaderné elektrárny Mochovce.

Příslušné memorandum by v případě dohody státu s Enelem mělo být podle Fica podepsáno současně s dohodou, na jejímž základě Enel prodá první část akcií české EPH. [celá zpráva]

Předkupní právo by pak stát mohl uplatnit do šesti měsíců poté, co SE dostaví a spustí třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny Mochovce. Ty by mohly být uvedeny do provozu v letech 2016 a 2017.

Enel koupil 66 procent akcí SE v roce 2006 za 840 miliónů eur. SE jsou největším výrobcem elektřiny na Slovensku.

Českou energetickou skupinu EPH ovládají finančníci Daniel Křetínský a Patrik Tkáč. Společně drží zhruba dvě třetiny akcií, zbytek má skupina J.

Reklama

Výběr článků

Načítám