Hlavní obsah

Slovenské elektrárne koupí od Italů Křetínského EPH

Aktualizováno

Italský energetický koncern Enel se dohodl na prodeji svého zhruba dvoutřetinového podílu v hlavní slovenské elektrárenské společnosti Slovenské elektrárne (SE) do rukou české skupiny Energetický a průmyslový holding (EPH). Listu La Stampa to podle agentury APA řekl šéf Enelu Francesco Starace. Dodal, že prodej podílu by měl italské firmě přinést 1,3 miliardy eur (zhruba 35 miliard Kč).

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenská jaderná elektrárna Mochovce

Článek

V první fázi transakce by měl EPH ještě před Vánocemi získat od Enelu zhruba třetinový podíl v SE. Zbytek akcií by měl obdržet po dokončení jaderné elektrárny Mochovce na jihu Slovenska. "To se stane za dva roky," uvedl Starace. Enel za zhruba dvoutřetinový podíl v SE v roce 2006 zaplatil 840 miliónů eur (tehdy 23,5 miliardy korun) upozorňuje APA.

Výstavba třetího a čtvrtého bloku v Mochovcích začala už v roce 1987. Kvůli nedostatku peněz však byly práce později pozastaveny a obnovil je až Enel v roce 2008. Původně měly být bloky hotové v letech 2012 až 2013, podle nejnovějšího plánu by ale oba bloky měly být uvedeny do provozu postupně až v letech 2016 a 2017. Zároveň byl výrazně navýšen rozpočet.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel Daniel Křetínský

SE jsou největším výrobcem elektrické energie na Slovensku. Loni vyprodukovaly 22 105 gigawatthodin elektřiny.

Prodej podílu v SE je součástí plánu italské firmy prodat majetek za zhruba pět miliard eur. O podíl Enelu v SE se původně zajímala také slovenská rafinerie Slovnaft v konsorciu s maďarskou státní energetickou skupinou MVM. Slovnaft ale v říjnu uvedl, že od záměru získat akcie SE odstoupil a zdůvodnil to riziky, která jsou podle něj spojena s dokončením jaderné elektrárny Mochovce.

Reklama

Výběr článků

Načítám