Hlavní obsah

Český Philip Morris zvýšil zisk o třetinu

• Aktualizováno

Kutnohorskému výrobci tabáku Philip Morris ČR vzrostl v pololetí meziročně čistý zisk o 27,9 procenta na 1,3 miliardy korun. Důvodem byl příznivý vývoj cen v České republice a na Slovensku a nižší provozní náklady, informovala ve středu firma.

Článek

Konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH činily 5,1 miliardy, což představovalo pokles o 20,2 procenta. Kvůli změně provozního modelu jsou ale údaje o tržbách meziročně neporovnatelné.

Firma od letošního 1. ledna kvůli zvýšení konkurenceschopnosti a výkonnosti kutnohorského závodu přešla na nový provozní model, kdy už nevlastní materiál pro výrobu, ale poskytuje mateřské společnosti Philip Morris International výrobní služby. Výsledkem této změny je, že Philip Morris ČR je odměňován formou poplatku za výrobní službu a zároveň nevykazuje exportní prodeje.

Změna provozního modelu

„Tržby za výrobní služby jsou v principu nižší než tržby z exportních prodejů vykazované v minulém roce, a to v souladu s nižšími výrobními náklady vztahujícími se k poskytované službě od 1. ledna 2015, v porovnání s vyššími náklady vztahujícími se k exportním prodejům před změnou provozního modelu," uvedl předseda představenstva a generální ředitel firmy András Tövisi.

Podle analytika BH Securities Petra Hlinomaze může společnost těžit nejen ze zlepšeného vývoje na českém a slovenském trhu cigaret, ale právě i z výhod přechodu na režim poskytovatele výrobních služeb skupině Philip Morris International. České firmě je tím podle něj ponechána dostatečná marže ze smluvní výroby.

Philip Morris ČR je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v Česku. Zaměstnává přibližně 1100 lidí napříč ČR. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze. Ty v reakci na výsledky posilují téměř o procento.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám