Hlavní obsah

ČSA stáhly hospodaření Českého Aeroholdingu, má ztrátu 324 miliónů korun

Praha
Aktualizováno

Český Aeroholding loni prohloubil meziročně ztrátu ze 44 miliónů na 324 miliónů korun. Důvodem bylo jednorázové přecenění majetku a výsledky ČSA. Pokud by tyto vlivy nebyly zahrnuty, firma by byla v zisku 1,5 miliardy korun. Letiště Václava Havla patří v Aeroholdingu mezi nejúspěšnější firmy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hrubý provozní zisk vzrostl o 400 miliónů na 3,6 miliardy korun. V pondělí to sdělil mluvčí aeroholdingu Jakub Puchalský.

Ztráta podle mezinárodních ukazatelů IFRS je způsobena jednorázovou účetní operací - znehodnocením majetku, které je výsledkem ověření jeho skutečné tržní hodnoty, uvedl Puchalský. Šlo o přecenění dceřiných společností Českých aerolinií, které kupoval právě Český Aeroholding od ČSA. Podle nového auditu je hodnota tohoto majetku o 1,2 miliardy nižší než cena, kterou aeroholding zaplatil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na celkovém výsledku se rovněž projevila 600miliónová ztráta ČSA, doplnil Puchalský. Bez těchto vlivů by vykázal aeroholding zisk zhruba 1,5 miliardy korun.

Mezi úspěšnější firmy sdružené v aeroholdingu patří pražské Letiště Václava Havla. Tomu hrubý provozní výsledek meziročně vzrostl o 16 procent na 1,8 miliardy korun. Tržby z letištních poplatků vzrostly o 235 miliónu korun 3,8 miliardy korun, uvedl aeroholding.

Za zlepšením provozních výsledků celé skupiny je zvýšení tržeb a zavedení úsporných opatření. Tržby ve srovnání s loňským rokem vzrostly o 1,2 miliardy na 9,8 miliardy korun. "K dobrým výsledkům významně přispělo zefektivnění celé skupiny, která se dokázala vypořádat s poklesem výkonnosti Českých aerolinií a celkově snížit závislost na národním dopravci," uvedl předseda představenstva Českého Aeroholdingu Václav Řehoř. Podle něj se provozní a mzdové náklady společnosti snížily o 136 miliónů korun.

Český Aeroholding sdružuje firmy vlastněné státem. Jeho dceřinými společnostmi jsou od dubna 2012 Letiště Praha - provozovatel mezinárodního Letiště Václava Havla Praha, od září 2012 České aerolinie, dále pak Czech Airlines Technics, Czech Airlines Handling a CSA Services.

V Českých aeroliniích drží státní aeroholding po převzetí 34procentního podílu soukromým Trvavel Servisem z konce letošního března necelý pětinový podíl.

Reklama

Výběr článků

Načítám