Hlavní obsah

ČSA stáhly hospodaření Českého Aeroholdingu, má ztrátu 324 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Český Aeroholding loni prohloubil meziročně ztrátu ze 44 miliónů na 324 miliónů korun. Důvodem bylo jednorázové přecenění majetku a výsledky ČSA. Pokud by tyto vlivy nebyly zahrnuty, firma by byla v zisku 1,5 miliardy korun. Letiště Václava Havla patří v Aeroholdingu mezi nejúspěšnější firmy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hrubý provozní zisk vzrostl o 400 miliónů na 3,6 miliardy korun. V pondělí to sdělil mluvčí aeroholdingu Jakub Puchalský.

Ztráta podle mezinárodních ukazatelů IFRS je způsobena jednorázovou účetní operací - znehodnocením majetku, které je výsledkem ověření jeho skutečné tržní hodnoty, uvedl Puchalský. Šlo o přecenění dceřiných společností Českých aerolinií, které kupoval právě Český Aeroholding od ČSA. Podle nového auditu je hodnota tohoto majetku o 1,2 miliardy nižší než cena, kterou aeroholding zaplatil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na celkovém výsledku se rovněž projevila 600miliónová ztráta ČSA, doplnil Puchalský. Bez těchto vlivů by vykázal aeroholding zisk zhruba 1,5 miliardy korun.

Mezi úspěšnější firmy sdružené v aeroholdingu patří pražské Letiště Václava Havla. Tomu hrubý provozní výsledek meziročně vzrostl o 16 procent na 1,8 miliardy korun. Tržby z letištních poplatků vzrostly o 235 miliónu korun 3,8 miliardy korun, uvedl aeroholding.

Za zlepšením provozních výsledků celé skupiny je zvýšení tržeb a zavedení úsporných opatření. Tržby ve srovnání s loňským rokem vzrostly o 1,2 miliardy na 9,8 miliardy korun. "K dobrým výsledkům významně přispělo zefektivnění celé skupiny, která se dokázala vypořádat s poklesem výkonnosti Českých aerolinií a celkově snížit závislost na národním dopravci," uvedl předseda představenstva Českého Aeroholdingu Václav Řehoř. Podle něj se provozní a mzdové náklady společnosti snížily o 136 miliónů korun.

Český Aeroholding sdružuje firmy vlastněné státem. Jeho dceřinými společnostmi jsou od dubna 2012 Letiště Praha - provozovatel mezinárodního Letiště Václava Havla Praha, od září 2012 České aerolinie, dále pak Czech Airlines Technics, Czech Airlines Handling a CSA Services.

V Českých aeroliniích drží státní aeroholding po převzetí 34procentního podílu soukromým Trvavel Servisem z konce letošního března necelý pětinový podíl.

Reklama

Výběr článků

Načítám