Hlavní obsah

Ukončeme válku sankcí, vyzývá Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Moskva si vyhradila právo adekvátně reagovat na nové sankce, které na Rusko kvůli Ukrajině uvalila Kanada. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Moskva nechápe logiku nových sankcí, a vyzvalo západní země k „ukončení války sankcí“ a zahájení spolupráce, uvedla agentura Interfax.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ministr zahraničí Ruska Sergej Lavrov

Článek

Ruské ministerstvo zahraničí v reakci vyjádřilo nad sankcemi Ottawy překvapení vzhledem k tomu, že byly přijaty po schůzce představitelů Německa, Francie a Ukrajiny s prezidentem Putinem. Ti minulý týden dohodli v Minsku kroky k řešení ukrajinské krize.

„Jedno je jasné – podobná řešení, na která následuje adekvátní reakce, protiřečí zdravému rozumu a nejsou k užitku vzhledem k možnosti, která se objevila, a to najít řešení ukrajinského konfliktu,” prohlásilo ministerstvo zahraničí Ruské federace.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nové postihy

Kanada v úterý zavedla další kolo protiruských sankcí v reakci na ruskou podporu separatistů na východě Ukrajiny. Postihy se mimo jiné týkají prominentní ropné firmy či šéfa státního strojírenského a zbrojního podniku a blízkého spolupracovníka prezidenta Vladimira Putina.

Ottawa podle agentury Reuters dohromady zavedla sankce vůči 37 jedincům a 17 společnostem z Ruska a Ukrajiny. [celá zpráva]

Kanada tak v koordinaci se Spojenými státy a Evropskou unií sáhla k postihům dvou klíčových společností, jejichž potrestání se dosud vyhýbala a které mají v zemi nemalé obchodní zájmy.

„Rusku se budou (sankce) dále prodražovat, pokud bude pokračovat v eskalaci konfliktu a odmítat umožnění mírového řešení,” uvedl v prohlášení kanadský premiér Stephen Harper.

Reklama

Související témata:

Související články

EU i přes dohodu v Minsku rozšíří sankce

Evropská unie v pondělí přidá na svůj sankční seznam jména, na nichž se už shodli ministři zahraničí členských zemí. Novinářům to ve čtvrtek na okraj summitu...

Výběr článků

Načítám