Hlavní obsah

Ukrajina dostane na záchranu 40 miliard dolarů, řekla šéfka MMF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní měnový fond (MMF) uzavřel s Ukrajinou předběžnou dohodu o nové finanční pomoci výměnou za hluboké reformy. Kyjev dostane v rámci celého podpůrného balíku od fondu, EU a dalších zemí celkově kolem 40 miliard dolarů (978 miliard korun), oznámila ve čtvrtek šéfka MMF Christine Lagardeová.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Článek

Na novém programu, který má trvat čtyři roky, se s ukrajinskými činiteli dohodla mise MMF v Kyjevě, řekla Lagardeová. Dohodu musí schválit výkonná rada fondu, dodala.

"Je to ambiciózní program, náročný program a není bez rizika," řekla Lagardeová novinářům. Podle ní je ale program současně realistický.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rozsáhlý záchranný program má podle agentury Bloomberg odvrátit krach ekonomiky Ukrajiny, kterou poškodil přes deset měsíců trvající konflikt na východě země. Ve čtvrtek se po 16 hodinách jednání podařilo v Minsku dojednat dohodu o příměří, které má platit od neděle 15. února. [celá zpráva]

Zemi prudce klesají devizové rezervy

MMF loni v dubnu schválil dvouletý program hospodářské pomoci Ukrajině v celkové hodnotě 17 miliard dolarů. Od minulého měsíce mise fondu v Kyjevě intenzivně jednala o posílení finanční podpory v rámci rozsáhlejšího a delšího programu.

Začátkem září MMF upozornil, že Ukrajina by mohla potřebovat dodatečnou pomoc v objemu až 19 miliard dolarů, pokud bude konflikt na východě země pokračovat i letos. Devizové rezervy Ukrajiny klesají rychlým tempem a za leden se propadly o 15 procent na desetileté minimum 6,42 miliardy dolarů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám