Hlavní obsah

Řecké akcie prudce klesají, táhnou dolů evropské burzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecké akcie v pondělí klesly o víc než pět procent a stahují dolů burzy v ostatních zemích Evropy. Investoři reagují na nedělní konfrontační prohlášení řeckého premiéra Alexise Tsiprase, které snížilo naděje na dohodu s jeho evropskými partnery. Pozici řeckých cenných papírů podkopalo také snížení řeckého ratingu.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Akcie řeckých bank v pondělí ztrácely až devět procent. Na snímku centrála Bank of Greece.

Článek

Index aténské burzy ATG ztrácel dopoledne přes pět procent a index akcií řeckých bank se propadl o zhruba devět procent. Index západoevropských akcií FTSEurofirst 300 oslabil o 1,3 procenta. Index německé burzy ztrácel přes 1,5 procenta. Pražské burza po poledni ztrácela půl procenta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tsipras ve svém prvním velkém projevu v parlamentu označil mezinárodní záchranný program pro Řecko za chybu a potvrdil, že jeho země odmítá jeho prodloužení. [celá zpráva]

Odmítl také řadu dohodnutých reforem v čele s privatizací v situaci, kdy jeho kolegové v eurozóně kladli v bilaterálních jednáních s ním a členy jeho vlády důraz právě na reformy.

Analytik: Šance na kompromis jsou mizivé

"Diskuse mezi Řeckem a jeho evropskými partnery se zřejmě tento týden zintenzivní. Víkendová vyjádření řecké vlády ale nevyvolávají dojem, že by se obě strany sbližovaly," řekl agentuře Reuters Philippe Gijsels z bruselské pobočky BNP Paribas Fortis.

Tlak na Řecko zesílil na konci týdne, kdy agentura Standard & Poor’s snížila rating řeckých dlužních závazků hlouběji do spekulativního pásma. V pondělí také výrazně klesaly ceny řeckých státních dluhopisů, a rostly tak výnosy, které od nich investoři požadují. Výnos tříleté obligace vzrostl až o 1,2 procentního bodu na 19,20 procenta.

Země eurozóny zatím nejeví příliš chuti vyjít vstříc požadavkům nové řecké vlády. "Šance na kompromis vypadají mizivě, což zvyšuje riziko, že Řecko do několika měsíců vyhlásí platební neschopnost a odejde z eurozóny," řekl Markus Huber z firmy Peregrine & Black.

Že Řecko opustí eurozónu, předpokládá i bývalý šéf americké centrální banky (Fed) Alan Greenspan, který to uvedl v rozhovoru s BBC. [celá zpráva]

Ministři financí zemí eurozóny budou o řeckém dluhu jednat ve středu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám