Hlavní obsah

Rubl znovu oslabuje, propadl se o více než šest procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský rubl se v pondělí ráno propadl k dolaru i k euru zhruba o šest procent. Po výrazném oživení z minulého týdne nyní ruskou měnu sráží snížená aktivita domácích vývozců.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu rublu k dolaru

Článek

Ruští vývozci omezili prodeje svých devizových příjmů, protože v předešlých dnech nahromadili dostatek rublů k pokrytí daňových plateb na konci roku, uvedla agentura Reuters.

Rubl kolem 8.40 SEČ klesl k dolaru o 6,3 procenta na 57,42 RUB/USD. Proti euru jeho kurz oslabil o šest procent na zhruba 70 rublů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Zaměstnanec obchodu v Krasnojarsku počítá rubly

Ke konci minulého týdne rubl díky zesíleným prodejům ze strany ruských exportérů vystoupil vůči americké měně až k 52 rublům za dolar a dosáhl maxima od 4. prosince.

Ruská vláda minulý týden státním vývozním podnikům nařídila snížit devizová aktiva na úroveň z počátku října, což znamená, že musejí prodávat značnou část svých příjmů v zahraničních měnách. [celá zpráva]

Ostatní vývozci navíc hromadně nakupovali rubly, aby mohli zaplatit na konci měsíce daně.

Rezervy nejnižší za pět let

Rubl se letos dostal pod značný tlak v důsledku klesajících cen ropy a protiruských sankcí, kvůli nimž je pro velké ruské firmy prakticky nemožné půjčit si na Západě. Od počátku roku ruská měna ztrácí asi 40 procent své hodnoty a předminulý týden zažila těžký propad, v němž spadla v jednu chvíli až na 80 rublů za dolar.

Foto: Eduard Korniyenko, Reuters

Žena vybírá z bankomatu Sberbank ve Stavropolu na jihu Ruska

Ruská centrální banka už nějakou dobu podporuje domácí měnu intervencemi na devizovém trhu. Předminulý týden klesly rezervy Ruska v zahraničních měnách a ve zlatě pod hranici 400 miliard dolarů (zhruba devět biliónů korun), což se stalo poprvé od srpna 2009. Na začátku roku přesahovaly rezervy Ruska 510 miliard dolarů.

Ruská ekonomika utrpěla v listopadu pokles o 0,5 procenta a zaznamenala tak první ztrátu od října 2009, kdy ji srážela globální finanční krize, oznámilo v pondělí ruské ministerstvo hospodářství. Ekonomové i vláda čekají prohlubování poklesu.

Ruský ministr financí Anton Siluanov minulý týden prohlásil, že období nestability na ruských finančních trzích skončilo. Odhaduje ale, že inflace do konce roku dosáhne 11,5 procenta, což je výrazně horší než dosavadní scénáře. Od začátku roku ceny v Rusku stouply o 10,4 procenta, což je nejvíce od krizového roku 2008.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám