Hlavní obsah

Stát do dvou let začne stavět dálnice a železnice za stovky miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do roku 2016 by se mělo začít s dvěma stovkami dopravních staveb v hodnotě 233 miliard korun. Kabinet Bohuslava Sobotky ve středu odsouhlasil plán ministerstva dopravy, vyplývá z informací na vládních internetových stránkách. Plán počítá se stavbou jihočeských úseků dálnice D3, rychlostní silnice R35 u Opatovic nad Labem, novým úsekem dálnice D1 na trase Přerov–Lipník a dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Smiřicemi.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Vypracovat přehled dopravních projektů, které je úřad připraven v nejbližší době rozestavět, nařídili ministru dopravy Antonínu Prachařovi začátkem září předsedové koaličních stran. Ministerstvo má totiž v přípravě dopravních staveb a čerpání evropských dotací skluz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr dopravy Antonín Prachař

Celkem mají na dálnicích a silnicích začít vznikat stavby v hodnotě 130 miliard korun, z nichž zhruba 100 miliard připadne na dálniční projekty a stavby rychlostních komunikací. Dalších 97 miliard korun poputuje na železniční projekty a šest miliard na dopravní stavby na splavných řekách.

Výhodnější odkupy pozemků

Urychlit výstavbu má novela zákona umožňující výrazně zvýšit nabízenou cenu majitelům pozemků a tím usnadnit výkup půdy pod připravovanými stavbami, uvedlo ministerstvo dopravy. Novela platí od poloviny září. [celá zpráva]

Kromě potíží s výkupy pozemků, které zpožďují výstavbu, uvedl úřad komplikace při výběrových řízeních, kdy se řada účastníků odvolává k antimonopolnímu úřadu a veřejné soutěže tím protahuje.

Vláda podpořila průmyslové zóny

Vláda na středečním jednání také podpořila rozvoj průmyslových zón. Schválila novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, která by měla ulevit investorům.

Novela snižuje poplatky za vynětí zemědělské půdy, což by podle premiéra Bohuslava Sobotky mělo pomoci vytvořit nová pracovní místa. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám