Hlavní obsah

Vláda podpořila rozvoj průmyslových zón

Novinky, jas

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve středu schválila novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, která by měla ulevit investorům. Snižuje poplatky za vynětí zemědělské půdy, což by podle premiéra mělo pomoci vytvořit nová pracovní místa. K novele o registrovaném partnerství vláda stanovisko nezaujala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda vlády, ministr pro vědu, výzkum a inovace a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

Novela je reakcí na skokové zvýšení poplatků za zábor půdy v roce 2011. Nynější snížení poplatků se dotkne pouze investic v průmyslových zónách, které byly v územních plánech zaneseny do roku 2010, případně investic, které získají investiční pobídky, oznámil Sobotka.

Podle jeho slov by se mohlo jednat zhruba o 2000 hektarů půdy. Dodal, že na tento krok čekají až stovky potenciálních investorů, kteří by mohli vytvořit i tisíce pracovních míst.

Žádná shoda u adopcí

Vláda se naopak neshodla na doporučení k poslanecké novele zákona o registrovaném partnerství, která by registrovaným partnerům umožnila adoptovat dítě svého protějšku. O osvojení by rozhodoval soud.

Pro negativní stanovisko hlasovalo podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) pět ministrů, návrh podpořil jeden člen vlády a většinovou podporu nezískal ani neutrální postoj kabinetu.

Materiál nyní poputuje do Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám