Hlavní obsah

Argentina chce zvýšit vývoz potravin do Ruska. USA navzdory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Argentina plánuje zvýšit vývoz potravin do Ruska. Příští týden proto vyšle do Moskvy delegaci zahrnující ministry obchodu a zemědělství. Dodávky z Argentiny by Rusku mohly pomoci snížit nebezpečí nedostatku potravin v důsledku jeho embarga na dovoz z Evropské unie a Spojených států, napsala agentura Reuters.

Foto: Jorge Adorno, Reuters

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová

Článek

Moskva minulý týden zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky.

Vzápětí Rusko začalo jednat o zvýšení dovozu potravin z Turecka nebo Chile. [celá zpráva]

Argentinská státní zpravodajská agentura Telam uvedla, že cílem jednání argentinské delegace v Moskvě bude "rychlý podpis exportních smluv". "Je to jasná příležitost, které můžeme využít," prohlásil šéf argentinské komory potravinářského průmyslu Daniel Funes de Rioja.

Zbankrotovaná Argentina se zlobí na USA

Argentina patří mezi přední světové dodavatele potravin. "Do Ruska bychom mohli vyvážet hovězí, obilí a ovoce," uvedl analytik Ernesto Ambrosett ze sdružení Argentine Rural Society, které zastupuje některé přední argentinské zemědělské podniky. Na zvyšování vývozu potravin do Ruska již začala pracovat rovněž Brazílie, upozornila agentura Reuters.

Argentinská delegace navštíví Rusko v době napjatých vztahů mezi Argentinou a Spojenými státy. Buenos Aires viní americké soudy z toho, že Argentinu koncem července dotlačily do platební neschopnosti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

České ovocnáře jímá děs z polských jablek

Neklidné dny nyní zažívá mnoho ovocnářů v Česku. I když to vypadá, že jablek se letos urodí vcelku dost, řada z nich se bojí přebytku polských jablek, která...

Výběr článků

Načítám