Hlavní obsah

Polovina Slováků je ochotna pracovat načerno

Téměř polovina obyvatel Slovenska, které se dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnaností, je ochotna pracovat načerno. Vyplývá to z průzkumu agentury Focus pro portál Profesia.sk. Počet odhalených případů nelegálního zaměstnávání přitom loni na Slovensku výrazně vzrostl.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Ilustrační foto

Článek

V průzkumu až 47 procent respondentů uvedlo, že by byli ochotni zaměstnat se bez pracovní smlouvy a s vyplácením mzdy "na ruku". V takovém případě by pracovník sice ušetřil na odvodech a daních, ale zároveň by neměl nárok například na dávky v případě nemoci a nespořil by ani na důchod.

Načerno jsou ochotni na Slovensku pracovat zejména studenti, lidé s nižšími příjmy, nekvalifikováni pracovníci, jakož i obyvatelé ve východní části země.

Na východě je pětina lidí bez práce

Právě na středním a východním Slovensku je dlouhodobě nejvíce lidí bez práce, v několika regionech tam míra nezaměstnanosti přesahuje 20 procent. Problém s hledáním zaměstnání mají také absolventi škol. V dubnu sice nezaměstnanost na Slovensku klesla na tříleté minimum, když se dostala pod hranici 13 procent, v rámci EU se Slovensko ale řadí k zemím s nadprůměrně vysokou nezaměstnaností.

Počet odhalených případů práce načerno na pětimiliónovém Slovensku se loni téměř zdvojnásobil. Hlavním motivem firem zaměstnávat lidi bez pracovní smlouvy je podle odborníků snaha ušetřit, protože za tyto pracovníky zaměstnavatelé například nemusejí platit povinné odvody. Některé firmy zaměstnancům zase oficiálně vyplácejí prý jen minimální mzdu, přičemž další peníze dostává pracovník bokem na ruku.

Anketa

Byli byste v krajním případě ochotni pracovat načerno?
Ano
89,5 %
Ne
10,5 %
Celkem hlasovalo 733 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám