Hlavní obsah

Agentura uvažuje, že zhorší hodnocení dluhopisů ruské vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ratingová agentura Moody’s Investors Services uvažuje o zhoršení hodnocení dluhopisů ruské vlády. Důvodem jsou negativní dopady ukrajinské krize na ruskou ekonomiku. Moody’s nyní hodnotí ruské dluhopisy stupněm Baa1.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo agentury Moody’s

Článek

Ukrajinská krize by podle Moody’s mohla výrazně poškodit důvěru investorů v ruskou ekonomiku a zhoršit vyhlídky hospodářského růstu v Rusku pro středně dlouhé období. Konkurenční ratingové agentury Standard & Poor’s a Fitch již dříve zhoršily výhled hodnocení dlouhodobých závazků Ruska ze stabilního na negativní.

„Domníváme se, že současná krize může výrazně poškodit náladu investorů na několik příštích let,“ uvedla Moody’s. „To by mohlo ještě více podkopat vyhlídky ruské ekonomiky vzhledem k jejím investičním potřebám. Mohlo by to rovněž omezit schopnost země snížit nadměrnou závislost ekonomiky na ropě a plynu,“ dodala.

Stamiliardový odliv kapitálu

Ruský ministr hospodářství Alexej Uljukajev tento týden uvedl, že z Ruska by v letošním roce mohl odtéci zahraničí kapitál v objemu kolem 100 miliard dolarů (asi dva bilióny korun). V takovém případě by podle něj ruská ekonomika letos stoupla pouze o 0,6 procenta. Lednová prognóza ministerstva přitom počítala s růstem o 2,5 procenta.

Světová banka tento týden předpověděla, že v případě prohloubení krize kolem Ukrajiny by mohl hrubý domácí produkt Ruska letos klesnout až o 1,8 procenta a odliv kapitálu dosáhnout rekordních 150 miliard dolarů. Její prognóza přitom předpokládá, že západní země se zdrží obchodních sankcí vůči Rusku. Podle optimističtějšího scénáře Světové banky, který počítá jen s krátkodobými důsledky krize, ekonomika vzroste o 1,1 procenta. V prosinci banka odhadovala pro Rusko růst o 2,2 procenta.

Tempo růstu ruské ekonomiky již loni prudce zpomalilo. Hrubý domácí produkt stoupl pouze o 1,3 procenta ve srovnání s nárůstem o 3,4 procenta v předchozím roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám