Hlavní obsah

Vláda se těžebními limity zabývat nebude, podle Rusnoka ale k prolomení někdy dojde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda premiéra Jiřího Rusnoka se otázkou prolomení limitů uhlí už zabývat nebude. Rusnok se přesto domnívá, že v budoucnu bude prolomení limitů nezbytné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Jiří Rusnok

Článek

Po čtvrtečním jednání předsedy vlády se zástupci některých obcí Ústeckého kraje to sdělila mluvčí kabinetu Jana Jabůrková. Přítomní starostové Rusnokův krok přivítali.

Čtvrtečního setkání na Úřadu vlády se zúčastnili starostové obcí Horní Jiřetín, Háje u Duchcova, Nová Ves v Horách a Litvínov. „Pro nás je zásadní to, co premiér řekl, že tato vláda prolomení řešit nebude,“ řekl starosta Litvínova Milan Šťovíček. Doplnil, že o této věci jednal i s Bohuslavem Sobotkou, který mu řekl, že by tato otázka měla být součástí programového prohlášení.

Ještě na začátku prosince Rusnok tvrdil, že jeho vláda v demisi se možností případného prolomení limitů těžby hnědého uhlí zabývat bude. Odkazoval se na přání zástupců odborů i zaměstnavatelů. [celá zpráva]

Naopak proti vystupoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, jenž u prezidenta Miloše Zemana apeloval na to, aby už vláda, která nemá mandát voličů, nepřijímala žádná zásadní rozhodnutí.

Ke stejnému kroku vyzvala ve čtvrtek premiéra i Sněmovna. [celá zpráva]

Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách byly stanoveny usnesením vlády v roce 1991. Zaručují městům a obcím, pod kterými leží uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány. Zrušení limitů by postihlo především Horní Jiřetín a jeho místní část Černice poblíž dolu ČSA. Hrana těžební jámy by se dostala také jen pár set metrů od okraje Litvínova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám