Hlavní obsah

Poslanci vyzvali vládu, aby nerozhodovala o prolomení těžebních limitů

Právo, nig
Praha

Sněmovna vyzvala vládu Jiřího Rusnoka, aby nerozhodovala o prolomení těžebních limitů. V usnesení, které podpořilo 148 poslanců napříč stranami, vyzvala vládu také k tomu, aby nepodnikala žádné kroky ve věci vzniku společné těžařské firmy státu s vlastníky dolů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Těžební stroje v jednom ze severočeských dolů

Článek

Podle poslanců by vláda v demisi, která nezískala důvěru Sněmovny, neměla rozhodovat o strategických věcech a měla by to nechat až nové vládě, která vznikne na základě voleb.

„Myslím, že je logické, aby to zapadlo do celkové energetické koncepce státu – a s tím pak budou souviset i otázky případného vzniku nějaké firmy či případného prolomení limitů,“ prohlásil ve Sněmovně šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Podle Františka Laudáta (TOP 09) jde o to, garantovat občanům jistotu domova a majetku.

Mladí a kvalifikovaní lidé odcházejí

„Domnívám se, že považuji za absolutní nehoráznost úřednické vlády, která, doufám,  skončí co nejdříve, o prolomení limitů vůbec jednat. A myslím si, že snad nejsme v éře zřizování státních či polostátních podniků,“ prohlásil Laudát. Jeho stranický kolega Michal Kučera upozornil na to, že na těžbu a s ní spojenou průmyslovou výrobu doplácejí především obyvatelé Ústeckého kraje. Navíc se to projevuje v tom, že mladí, vzdělaní a kvalifikovaní lidé kraj opouštějí.

„Zůstávají u nás ti méně kvalifikovaní, kteří hůře hledají zaměstnání. Roste nezaměstnanost, roste sociální napětí. To je cena, kterou, mimo jiné samozřejmě, platíme také za povrchovou těžbu a průmyslovou výrobu s ní spojenou,“ podotkl Kučera, podle něhož by se vláda měla zabývat spíše tím, jak regionu pomoci podporou jiných tvůrčích odvětví, než je těžba, kterou on považuje za krok nazpět.

Podle Jana Mládka (ČSSD) ani usnesení Sněmovny zřejmě nezabrání Rusnokově vládě, aby o prolomení limitů diskutovala. „Ten problém je velmi komplexní a dá se na něj nahlížet z mnoha různých úhlů – energetických, krajinotvorných, ale také čistě z občanského pohledu lidí, co tam žijí. Proto se domnívám, že ať bude přijato jakékoli rozhodnutí na odborné úrovni, tak by ho měli schválit občané minimálně v krajském referendu Ústeckého kraje,“ prohlásil Mládek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám