Hlavní obsah

Bank of America má zaplatit odškodné 864 miliónů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Spojené státy požadují po americkém bankovním kolosu Bank of America odškodné 864 miliónů dolarů (zhruba 17,5 miliardy korun). Důvodem je podvod související s nekvalitními hypotečními cennými papíry, které před lety prodávala její divize Countrywide. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Chris Keane, Reuters

Bank of America

Článek

Porota již minulý měsíc rozhodla, že Bank of America je za tento podvod zodpovědná. Podle americké vlády má odškodné banku potrestat a současně „vyslat jasnou a jednoznačnou zprávu, že hypoteční podvody nebudou tolerovány“.

Bank of America, která je druhou největší bankou v USA, již dříve uvedla, že uvažuje o odvolání. Na požadavek vlády by měla reagovat do 20. listopadu, napsala agentura Reuters. Požadované odškodné je o něco vyšší než částka 848 miliónů dolarů, o které původně hovořila prokuratura.

Případ se týká hypotečního programu, který zahájila hypoteční banka Countrywide. Tu Bank of America koupila v roce 2008, tedy na samém začátku globální finanční krize. Program údajně způsobil vysokou ztrátu polostátním hypotečním agenturám Fannie Mae a Freddie Mac.

Bank of America zaplatila za převzetí Countrywide 2,5 miliardy dolarů. Podle analytiků však tato akvizice stála firmu další desítky miliard dolarů kvůli právním sporům a odpisům majetku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám