Hlavní obsah

Akcionáři Dellu schválili převzetí podniku za 25 miliard dolarů

Round Rock

Akcionáři amerického výrobce počítačů Dell schválili nabídku na převzetí podniku, kterou jim předložila skupina investorů pod vedením zakladatele firmy Michaela Della. Skupina za Dell nabídla téměř 25 miliard dolarů (485 miliard korun) a po dokončení transakce hodlá firmu stáhnout z akciového trhu.

Foto: Dell

Zakladatel společnosti Dell Michael Dell

Článek

Dell v posledních letech zaostává za konkurencí a podle analytiků potřebuje razantní restrukturalizaci. Schválení převzetí na čtvrteční mimořádné valné hromadě se očekávalo, neboť hlavní odpůrce transakce, investor Carl Icahn, už začátkem týdne oznámil, že se rozhodl ukončit svou snahu o zablokování prodeje.

Icahn, podle kterého nabídka podnik podhodnocuje, vlastní ve společnosti Dell téměř devítiprocentní podíl. Podle agentury DPA je tak druhým největším akcionářem po zakladateli firmy, který kontroluje 16procentní podíl.

Dell uvedl svou firmu na veřejný trh v roce 1988, kdy měla hodnotu zhruba 85 miliónů dolarů. Dell trhu osobních počítačů kraloval zejména na vrcholu internetového boomu kolem roku 2000, kdy jeho hodnota překračovala 100 miliard dolarů. V roce 2006 jej z první příčky sesadila jiná americká společnost Hewlett-Packard.

V současnosti je Dell třetím největším výrobcem počítačů na světě, podíl na trhu ale dál ztrácí. Stažení akcií z trhu má umožnit restrukturalizaci podniku bez toho, aby trh tlačil na rychlé výsledky. Cílem restrukturalizace je změnit hlavní zaměření firmy z výroby počítačů na výnosnější poskytování služeb pro podnikovou klientelu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám