Hlavní obsah

Účet za povodně v Praze dosahuje ke dvěma miliardám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Záplavy, které v červnu zasáhly hlavní město, způsobily škody, které se blíží k částce dvou miliard korun. Voda nejvíc poničila kanalizaci, silnice a zoo. Ve čtvrtek to uvedl nově zvolený pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Pražská náplavka zatopená rozvodněnou Vltavou

Článek

Pražské vodovody a kanalizace vyčíslily škodu na pražském potrubí na miliardu korun, řekl Hudeček. Jednotlivé městské části odhadly škody na 334 miliónů korun. Pro ně schválili na úterním jednání radní hlavního města dotaci ve výši sedmi miliónů korun.

Škody na komunikacích ve správě Technické správy komunikací (TSK) činí 230 miliónů korun. Město bude chtít na opravy silnic získat dotace od státu i EU.

S velkou vodou se potýkala také trojská zoologická zahrada, tady voda napáchala škody za zhruba 160 miliónů korun. Voda zatopila spodní část zahrady a zvířata musela být evakuována.

Zatím jsou škody vyčísleny jen zčásti, a to na více než 1,7 miliardy, další ztráty v souvislosti s povodní budou upřesněny.

Radní hlavního města již přijali státní dotaci 50 miliónů korun na likvidaci povodňových škod. Vláda v prvních dnech povodně uvolnila pro postižená města a obce 300 miliónů korun. Praha z tohoto balíku původně žádala 100 miliónů, tolik jí ale stát nedal. Město v současné době rovněž projednává možnosti dotací z ministerstev a státních fondů.

Povodeň začala v Praze první červnový víkend. Vltava zaplavila Modřany, Zbraslav, Lahovice a Lahovičky, na severu Prahy potom část Troje a Císařského ostrova. Zaplavila více než šest desítek komunikací. Potíže nadělaly i menší toky, zejména potoky Botič, Rokytka a Šárecký potok.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha má nového primátora – Tomáše Hudečka

Pražským primátorem je od čtvrtka čtyřiatřicetiletý olomoucký rodák Tomáš Hudeček (TOP 09). V tajné volbě od pražských zastupitelů dostal 36 z 43 hlasů. Byl...

Výběr článků

Načítám