Hlavní obsah

Praha má nového primátora – Tomáše Hudečka

Právo, Petr Janiš, Stáňa Seďová
Praha
Aktualizováno

Pražským primátorem je od čtvrtka čtyřiatřicetiletý olomoucký rodák Tomáš Hudeček (TOP 09). V tajné volbě od pražských zastupitelů dostal 36 z 43 hlasů. Byl jediným kandidátem. Pražské TOP 09 a ČSSD před tím uzavřely dohodu o toleranci ve zbytku volebního období za programové ústupky. Kritizovala to opoziční ODS i její odpadlíci, kteří upozorňovali na obvinění v kauze Opencard.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Hudeček (TOP 09).

Článek

„Zbavili jsme se jednoho obviněného primátora a nevidím důvod, proč bychom měli dosadit druhého obviněného primátora,“ řekl Bohumil Zoufalík (klub nezávislých) a označil volbu obviněného politika do čela města za unikát v Česku i v celé EU. „Je to politický hazard,“ dodal Zoufalík. Rudolf Blažek (ODS) vyzval Hudečka, ať kvůli obvinění rezignuje.

Hudeček, který dříve opakovaně označil obvinění za absurdní, protože současní radní řešili Opencard jen jako dědictví z minulosti, se nijak nehájil. Nevystoupil ani s kandidátským projevem. Výpadům opozice tak čelil jen předseda klubu Jiří Vávra (TOP 09).

Náměstky primátora jsou Jiří Vávra pro finance, který dostal 40 hlasů. Stejný počet hlasů získal Václav Novotný, jenž se tak stane náměstkem pro kulturu a sociální věci. Dopravní náměstek Jiří Nouza dostal 36 hlasů.

Svoboda: Praha se měla poučit od vlády

Praha se podle exprimátora Bohuslava Svobody (ODS) měla poučit od vlády. „Koalice na celostátní úrovni prodělala obrovskou krizi, ale vzpamatovala se. Na úrovni republiky jsme to dokázali,“ řekl Svoboda a vyjádřil obdiv k vládním koaličním partnerům.

„Chtěl bych věřit, že i Praha se dočká toho, že osobní věci se stanou nepodstatné. I když tomu do určité míry rozumím, je to politika, opouštíme koncept pravicové vlády. A Praha je pravicové město a chtěla pravicovou koalici,“ řekl trochu odevzdaně Svoboda.

Vávra Svobodovi připomněl, že mezi vládní úrovní a Prahou je podstatný rozdíl. „Poslanecký klub ODS nabízí všechny své poslance, nikoli jen fragment, šest nebo sedm lidí, jako je tomu v Praze,“ zaútočil na roztříštěnost klubu ODS v městském zastupitelstvu Vávra.

Po volbách v roce 2010 pražská ODS podle Vávry podvedla TOP 09, která zrušila jednání s ČSSD. „Byla to ale ODS, kdo smlouvu s ČSSD podepsal,“ uvedl Vávra. Koalice ODS s ČSSD trvala do podzimu 2011. Tehdy podle Karla Březiny (ČSSD) ovšem Svobodova část ODS podrazila ČSSD. Proto podle něho není za dané konstelace sil jiné východisko než tolerance radních TOP 09 ze strany pražské ČSSD.

TOP 09 prý toužila po primátorském řetězu 

Točit se teď na kauze Opencard není podle zastupitele ČSSD Jana Slezáka fér. „Když byl Svoboda obviněn, taky nerezignoval,“ konstatoval Slezák.

Hudeček po svém zvolení řekl, že kdyby byl obviněn, rezignuje. „Považuji za automatické, že jakmile státní zástupce podá obžalobu, ten den rezignuji,” řekl Hudeček.

Svobodovu kritiku konce pravicové koalice v Praze vyostřila exradní Aleksandra Udženija (ODS), podle níž TOP 09 s ČSSD vytvořily koalici. „Nejde o žádnou menšinovou podporu, ale o jasnou koalici TOP 09 a ČSSD. Už to ukázalo hlasování a ukážou to i další. Naši bývalí koaliční partneři legitimizovali osoby, kterým dříve nemohli přijít na jméno,“ burácela radní.

„Pánové Hudeček a Vávra toužili po primátorském řetězu, tak si ho prostě vzali.

Přitom když uzavírali koalici s námi před rokem a půl, mohli si říct o primátorský post, ale neudělali to. A teď je to argument,“ dodala radní.

Svého primátorského kandidáta měli i zelení. Je jím šéf pražské organizace Petr Štěpánek. Ten upozornil, že volba Hudečka neodpovídá výsledkům voleb z roku 2010. „Veřejnost si vybírala mezi Zdeňkem Tůmou, Jiřím Dienstbierem a Bohuslavem Svobodou, primátorem není ani jeden z nich,“ uvedl Štěpánek. Na ustavení stínového primátora zelených reagoval šéf zastupitelů ČSSD Miroslav Poche, připomněl, že Štěpánek byl radním v éře exprimátora Pavla Béma (ODS). „Tato strana nemůže uspět ve volbách,“ prohlásil o zelených Poche.

Reklama

Související témata:

Související články

Pražským primátorem se má stát Hudeček

Zastupitelé pražské TOP 09 v pondělí nominovali na funkci primátora hlavního města Tomáše Hudečka. Jeho protikandidátkou byla podle informací Práva Iveta...

Výběr článků

Načítám