Hlavní obsah

Cena ropy Brent poprvé od července spadla pod 100 dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Singapur

Poprvé od loňského července se v úterý dostala severomořská ropa Brent s cenou pod psychologickou hranici 100 dolarů za barel. Důvodem je neuspokojivá kondice globální ekonomiky, zejména pokud jde o Čínu a Spojené státy.

Foto: www.sxc.hu

Těžba ropy. Ilustrační foto

Článek

„Takto levná ropa byla naposledy v červenci loňského roku a souvisí se stavem globální ekonomiky, kde přetrvává nejistota ohledně budoucího hospodářského vývoje,“ uvedl pro Novinky analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Cena ropy Brent se propadla až na 98 dolarů, tedy nejníže za devět měsíců. Později část ztrát smazala a prodávala se za 99 dolarů. Proti pondělnímu závěru tak vykazovala pokles o 1,63 dolaru. Americká lehká ropa WTI zlevnila o 1,77 dolaru na 86,94 dolaru, napsala agentura Reuters.

Prudký pokles na komoditních trzích v pondělí odstartovala zpráva, že tempo růstu čínské ekonomiky v prvním čtvrtletí zpomalilo na 7,7 procenta. Analytici čekali zrychlení růstu na zhruba osm procent ze 7,9 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku. Trhy tlačí dolů rovněž slabé údaje z USA a přetrvávající obavy z dluhové krize v eurozóně.

Motoristé by mohli tankovat levněji

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) již minulý týden snížila odhad růstu světové poptávky po ropě na letošní rok. Výhled letošní poptávky zhoršil také americký Úřad pro energetické informace (EIA), stejně jako Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Na druhé straně klesají podle Nováka i velkoodběratelské ceny pohonných hmot, což by se mělo odrazit na snížení cen u tuzemských čerpacích stanic.

Sestupnou tendenci ostatně potvrzují údaje společnosti CCS, z nichž vyplývá, že na konci uplynulého týdne se za litr nejprodávanějšího benzínu Natural 95 platilo průměrně 36,33 Kč. To je o 13 haléřů méně než na konci prvního dubnového týdne. Litr nafty stál průměrně 35,82 Kč, což je ve srovnání s předchozím týdnem pokles o 11 haléřů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám