Hlavní obsah

Nizozemsko stahuje 50 tisíc tun masa, které se prodávalo jako hovězí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nizozemsko stahuje z oběhu asi 50 tisíc tun masa, které se v evropských obchodech prodávalo jako hovězí. Nepodařilo se totiž zjistit přesný původ masa, které by mohlo obsahovat koninu. Uvedl to ve středu nizozemský úřad pro bezpečnost potravin (NVWA), citovaný agenturou AP.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Francouzský řezník porcuje koňské maso. Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí podle úřadu zasáhne kolem 370 společností v Evropě a dalších 130 podniků v Nizozemsku, protože kupovaly maso od dvou nizozemských obchodních společností.

Nizozemsko zahájilo zevrubné vyšetřování celé kauzy v únoru poté, co se v různých částech Evropy objevily hovězí výrobky s nepřiznaným podílem koňského masa.

Úřad nemá informace o tom, kde maso skončilo, mohlo prý ale být použito v mražených výrobcích. Kupci, kteří maso již pravděpodobně zpracovali a prodali jej dál, "jsou obratem povinni informovat své zákazníky", sdělil úřad, který prostřednictvím evropského systému včasného varování na stažení masa upozornil své zahraniční partnery.

Výrobky obsahující na obalu neuvedené koňské maso nejsou pro zákazníky nebezpečné, jde však o klamání spotřebitelů. Přidané koňské maso je levnější složkou než hovězí. Podle NVWA v tuto chvíli nic nenaznačuje, že by bylo zdraví veřejnosti v ohrožení.

Konina místo hovězího i v Česku

Případy koniny v produktech s hovězím se objevily i v České republice, současný případ se však Česka zřejmě netýká.

"Na dotaz, zda se toto týká i ČR, neobdržel náš zástupce jednoznačnou odpověď. Pokud by se tento problém dotýkal i naší republiky, očekáváme, že to bude sděleno systémem rychlého varování RASFF. Zatím takovouto informaci nemáme. Pakliže se bude problém týkat i ČR, podnikneme samozřejmě odpovídající kroky," sdělil Novinkám mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám