Hlavní obsah

Nejlépe se žije v Norsku, Česko skončilo ve třetí desítce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika obsadila 28. místo v letošním globálním žebříčku prosperity sestaveném výzkumným institutem Legatum. Proti loňsku si pohoršila o dvě příčky, ve srovnání s výsledkem v roce 2010 o čtyři. Na prvním místě zůstalo Norsko. Poslední, 142. příčku letos obsadila Středoafrická republika.

Foto: www.sxc.hu

Norsko obsadilo první příčku.

Článek

Index prosperity institutu Legatum hodnotí státy podle řady kritérií. Patří mezi ně například ekonomika, osobní svoboda, vzdělání, zdraví nebo bezpečnost.

Analytici podotýkají, že globální prosperita se i přes finanční krizi zvyšuje, bezpečnost ale klesá. Všímají si také růstu některých východních ekonomik a upozorňují, že v kategorii ekonomiky jsou v první desítce také Hongkong, Singapur a Tchaj-wan.

Česká republika v celkovém srovnání letos předstihla například Polsko, Itálii a Slovensko. Ze sledovaných kritérii si Česko nejlépe vedlo ve vzdělání, kde obsadilo 22. příčku. Nejhorší výsledek, pokaždé 45. místo, zaznamenalo v kategoriích osobní svoboda a sociální kapitál.

Spojené státy letos poprvé vypadly z první desítky a celkově obsadily 12. místo. Německo skončilo 14. Poslední místa v celkovém srovnání obsadily Afghánistán, Kongo a Středoafrická republika.

Žebříček prosperity (vybrané země)
pořadízemě
1.Norsko
2.Dánsko
3.Švédsko
4.Austrálie
5.Nový Zéland
6.Kanada
7.Finsko
8.Nizozemsko
9.Švýcarsko
10.Irsko
......
25.Malta
26.Portugalsko
27.Jižní Korea
28.Česká republika
29.Spojené arabské emiráty
30.Kypr
Zdroj: The 2012 Legatum Prosperity Index

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám