Hlavní obsah

Česká společnost postaví v Pákistánu větrný park za čtyři miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Královéhradecká společnost Wikov Wind ze strojírenské skupiny Wikov Industry dodá do Pákistánu 50 větrných elektráren za čtyři miliardy korun. Smlouvu podepsala s vládou pákistánské provincie Sindh. Firma v Česku díky kontraktu vytvoří desítky pracovních míst.

Foto: Wikov Wind

Podpis smlouvy s pákistánskou stranou

Článek

„Počítáme nadále s tím, že stavba větrného parku začne na počátku roku 2013, kdy bychom měli finálně doladit financování celého projektu,“ sdělil generální ředitel Wikov Industry Antonín Růžička. Financování má podle něj i státní záruku pákistánské strany. Výkon větrné farmy má být 100 megawattů a stavba by měla trvat do roku 2014.

Jelikož jde o obrovský projekt, hodlá Wikov do výroby soustrojí zapojit i další české strojírenské firmy. Navíc firma nabídne až desítky míst v Hradci Králové a okolí. Mělo by jít hlavně o pracovníky montáže, servisu a technické profese. V Pákistánu Wikov Wind hodlá využít tamních stavebních firem, například při úpravách pozemků, vybudování základů, přístupových cest či skladů.

Ve hře jsou i tepelné elektrárny

Vedle větrných elektráren má provincie Sindh předpoklady pro budování tepelných elektráren, které by spalovaly rozsáhlé zásoby lignitu. O těchto energetických a návazných průmyslových projektech cílených na výstavbu ocelárny jedná v současné době firma Vítkovice Group.

Z Pákistánu Česko nakupuje především textil a oděvy. Obchodní obrat se pohybuje kolem 140 miliónů dolarů ročně (asi 2,7 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám