Hlavní obsah

Čína nakoupí 50 airbusů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína sjednala zakázku na koupi 50 letadel Airbus A320 v hodnotě 3,5 miliardy dolarů (asi 70 miliard korun). Dohoda byla podepsána během dvoudenní návštěvy německé kancléřky Angely Merkelové v nejlidnatější zemi světa, jak informoval server BBC.

Foto: Reuters

Airbus A320 společnosti Air New Zealand

Článek

Jedná se o první čínskou zakázku zrealizovanou od rozhoření sporu mezi Čínou a Evropskou unií ohledně emisních povolenek v loňském roce. Peking totiž s programem týkajícím se obchodování s emisními povolenkami nesouhlasil a zakázal svým aerolinkám se v této věci jakkoli angažovat.

Další podepsaná dohoda se týká montáží airbusů v Číně. Jak uvedl při setkání čínský premiér Wen Ťia-pao, jeho země bude i nadále investovat do Evropské unie.

Merkelová navštívila Čínu letos již podruhé a v zemi se snaží zlepšit oboustranné vztahy a získat pro evropské společnosti zakázky. V delegaci ji doprovázejí jednotliví ministři a četní němečtí manažeři.

Vzájemný obchod mezi Německem a Čínou dosáhl v loňském roce zhruba 180 miliard dolarů. To je téměř dvojnásobek objemu uskutečněného před pěti lety.

Ve čtvrtek podepsaly obě země další dohody týkající se odvětví telekomunikace, energetiky nebo námořní spolupráce, připomněla agentura Nová Čína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám