Hlavní obsah

Ekonomika eurozóny i EU ve 2. čtvrtletí klesla o 0,2 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomika eurozóny i celé Evropské unie utrpěla ve druhém čtvrtletí pod tlakem dluhové krize mezičtvrtletní pokles o 0,2 procenta a nastoupila cestu k nové recesi. Klesla i v meziročním srovnání, v němž zaznamenala první sestup od konce roku 2009. Plyne to z údajů statistického úřadu Eurostat, které byly zveřejněny v úterý.

Foto: Profimedia.cz

V bance klienti zpravidla získají informace a doporučení, za jakých okolností lze jejich projekt financovat.

Článek

Tempo poklesu se shodovalo s odhady většiny ekonomů dotázaných agenturou Reuters. V meziročním srovnání HDP eurozóny klesl po nulovém přírůstku v předešlém čtvrtletí o 0,4 procenta, zatímco v celé EU oslabil o 0,2 procenta po růstu o 0,1 procenta v prvních třech měsících roku.

Sestup do záporných čísel je podle ekonomů předzvěstí propadu Evropy do další recese od krize let 2008 a 2009. Vývoj v Evropě tak kontrastuje s výkonem ekonomik dalších dvou vyspělých hospodářských mocností světa. HDP Spojených států vzrostl ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,4 procenta a ekonomika Japonska o 0,3 procenta. Meziročně USA vykázaly růst o 2,2 procenta a Japonsko o 3,6 procenta, uvedl Eurostat.

Německá ekonomika jakožto největší v Evropě ve druhém čtvrtletí stále ještě mezičtvrtletně rostla tempem 0,3 procenta, zabránit poklesu celého bloku už ale nedokázala. Francouzský HDP třetí čtvrtletí po sobě stagnoval a výrazný pokles postihl ekonomiky Belgie, Španělska, Portugalska, Finska, Kypru, Británie a podle předběžných meziročních údajů i Řecka.

Česká ekonomika klesla podle předběžných údajů o 0,2 procenta. Naopak Slovensko se vzestupem HDP o 0,7 procenta přiřadilo k rostoucím zemím, jako bylo Švédsko, tři pobaltské státy nebo Rumunsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám