Hlavní obsah

Členové eurozóny stále věří ve společnou měnu, tvrdí šéf ECB

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi je spokojen s tím, co se na dvoudenním summitu Evropské unie v boji s dluhovou krizí podařilo dohodnout. Kvitoval i přímou formu rekapitalizace bank, informovala agentura Reuters.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi

Článek

„S výsledkem zasedání Evropské rady jsem spokojený. Všichni členové eurozóny věří v dlouhodobý projekt eura,“ uvedl Draghi. Přesto bude muset být podle šéfa ECB budoucí pomoc spojena s přísnými podmínkami, aby se dostálo všem prohlášením.

Konkrétních výsledků se podle Draghiho dosáhlo v relativně krátkodobém horizontu. „Jedním takovým je i zrušení statusu prioritního věřitele u záchranného fondu, pokud jde o Španělsko,“ dodal.

Očekává se uklidnění trhů

Podle analytika Václava Frančeho z Raiffeisenbank se na summitu skutečně dohodla opatření, která by měla nastolit minimálně krátkodobou stabilitu na trzích. „Prvním opatřením je, že fond EFSF bude smět kupovat dluhopisy Španělska a Itálie přímo na primárním trhu. Dále bude zaveden společný dohled nad bankami, což je nutná podmínka pro to, aby se mohly přímo rekapitalizovat banky,“ uvedl analytik s tím, že navíc by měl být odsouhlasen prorůstový balíček v objemu zhruba 120 miliard eur.

„Lámat chleba“ se bude podle Frančeho ale na projednávání „cestovní mapy“, která by měla přivést eurozónu směrem k hlubší koordinaci fiskálních politik. Z konkrétních opatření by se měla projednávat například kodifikace vydávání národních dluhopisů nebo možnost uvalení „nucené správy“ na ty země, které by neplnily dohodnutá fiskální pravidla, což by byl nutný předpoklad pro možné pozdější vydávání společných dluhopisů.

Reklama

Výběr článků

Načítám