Hlavní obsah

Kypr by mohl potřebovat na záchranu šest až deset miliard eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikósie

Kypr by mohl požádat kvůli své záchraně o šest až deset miliard eur (asi 155 až 258 miliard korun), tedy až o částku, která se rovná polovině hrubého domácího produktu (HDP) země. To je pro třetí nejmenší ekonomiku eurozóny za Maltou a Estonskem obrovská suma. Uvedla to v úterý místní média.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Kostel sv. Lazara v Larnace

Článek

Kyperská vláda v pondělí oznámila, že se rozhodla požádat Evropskou unii o finanční pomoc z jejích stabilizačních fondů, aby ochránila svůj finanční sektor. Částku však nezveřejnila. Kypr je pátou zemí eurozóny po Řecku, Irsku, Portugalsku a Španělsku, která žádá o pomoc. Hodnota kyperské ekonomiky činí 17,3 miliardy eur.

Bankovní sektor Kypru byl silně napojen na problémové Řecko a těžce ho postihly odpisy řeckého dluhu. Do konce tohoto měsíce bude země potřebovat 1,8 miliardy eur, tedy zhruba deset procent HDP, na rekapitalizaci druhé největší banky v zemi. Minstr financí Vasos Siarlis agentuře Reuters řekl, že případná pomoc by mohla být mnohem komplexnější.

Kypr rovněž vede jednání o půjčce z Číny nebo Ruska a mluvčí vlády potvrdil, že tato jednání nadále pokračují. Rusko minulý týden naznačilo, že je připraveno poskytnout Kypru úvěr až 4,5 miliardy eur. Kypr si zajistil půjčku 2,5 miliardy eur z Ruska již loni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám