Hlavní obsah

Španělské banky mohou potřebovat až 62 miliard eur

Španělské banky by mohly potřebovat finanční injekci v rozmezí 51 až 62 miliard eur (v přepočtu asi 1,3 až 1,6 biliónu Kč). Zjistil to nezávislý audit, který provedly konzultační společnosti Roland Berger a Oliver Wyman. Vypočtená částka je výrazně nižší, než se čekalo. Země eurozóny Španělsku nedávno slíbily, že na pomoc španělským bankám lze uvolnit až 100 miliard eur.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Viceguvernér španělské centrální banky Fernando Restoy podle agentury AP řekl, že částka 62 miliard eur představuje nejhorší možný scénář. Pokud se potvrdí, že banky víc peněz potřebovat nebudou, znamenalo by to, že se ani zdaleka nenaplnily nejčernější předpoklady. Podle nich by nemuselo stačit ani 100 miliard eur.

Dnešek byl posledním dnem, který si Španělsko stanovilo pro zveřejnění prvních hrubých čísel auditu bankovního sektoru. Mezitím se pracuje na podrobnějších číslech, která chtěl Madrid zveřejnit do konce července. K dispozici ale zřejmě bude až v září.

Zveřejněná čísla vláda použije k tomu, aby stanovila přesnou výši pomoci, o kterou nakonec eurozónu požádá. Tři největší španělské banky navíc žádnou pomoc nebudou potřebovat ani podle nejhoršího scénáře. Podle Španělů se tak potvrzuje, že problém bankovního sektoru se omezuje pouze na relativně malou skupinu bank.

Španělské banky se stále nevzpamatovaly z dopadů krize na tamním realitním trhu, která trvá už od roku 2008. Banky mají ve svých úvěrových portfoliích značné objemy nesplácených úvěrů, které ohrožují likviditu a znemožňují jejich ozdravení.

Dnešní zpráva auditorů dává za pravdu ratingové agentuře Fitch Ratings. Ta začátkem měsíce odhadla, že na sanaci bank bude Madrid potřebovat 50 až 60 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám