Hlavní obsah

Před nebezpečnými skleničkami a mlýnkem varuje ministerstvo

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před třídílnou sadou skleniček Fizzy Party od neznámého výrobce. Při pití se z nich totiž uvolňuje nadměrné množství olova, které může poškodit lidské orgány. Další problém byl objeven u mlýnku na ořechy značky Bergner, taktéž od neznámého výrobce. Části padající z mlýnku se totiž dostávaly do pomleté potraviny. Informoval o tom mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Závadný mlýnek a skleničky

Článek

Matné skleničky o objemu 50 mililitrů jsou baleny v kartonu. Zdobí je obrázky barevných panáčků, které zasahují až do okraje, odkud se pije. Dovozcem je společnost Vetro-plus, skleničky prodával Sconto nábytek v Praze 5. "Skleničky byly 15.5., ihned po zjištění jejich závadnosti, staženy z prodeje," sdělila Novinkám Veronika Bílá ze Sconto nábytek.

Z okraje pro pití se uvolňuje olovo v množství 2,4 až 4,8 miligramu na skleničku. Podle zástupkyně hlavního hygienika ČR Viery Šedivé spočívá riziko pro spotřebitele v tom, že při pití z takovéto odlivky může docházet ke kontaminaci rtů a nápoje toxickým olovem a následně k jeho průniku do organismu člověka.

Olovo může způsobit poškození ledvin, jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva. "Při nižších koncentracích vyvolává neurologické poruchy a poškozuje rozpoznávací funkce. Olovo prochází placentou, a proto je u těhotných žen ohrožen také plod," doplnila Šedivá.

U mlýnku hrozí poranění

Pokud jde o mlýnek, ten je kovový a barevný s vyměnitelnými struhadly, balený do kartonu. Doprovodné texty jsou psány v němčině a češtině (Mlýnek na ořechy). Jako země původu je uvedena Čína.

Podle Šedivé bylo laboratorními testy zjištěno, že při mletí dochází k narušení povrchu mlýnku vlivem otáčení struhadla. „Barevné hoblinky z povrchu mlýnku o velikosti 0,1 až 0,5 cm kontaminují pomletou potravinu,“ doplnila hygienička s tím, že tyto hoblinky mohou při polknutí poranit ústa nebo trávicí ústrojí spotřebitele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám