Hlavní obsah

Raiffeisenbank ve čtvrtletí stoupl zisk o více než polovinu

– Praha

Tuzemská Raiffeisenbank, která se řadí mezi středně velké banky, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 52 procent na 884 miliónů korun. K zisku přispěla nižší tvorba opravných položek a úspory v provozních nákladech, jak uvedla banka. Kapitálová přiměřenost banky ke konci března stoupla na 13,18 procenta, o rok dříve to bylo 10,59 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Logo Raiffeisenbank

Článek

"V prvním čtvrtletí letošního roku jsme zaznamenali nejvyšší čtvrtletní zisk v celé téměř dvacetileté historii banky," uvedl generální ředitel a předseda představenstva Lubor Žalman.

Celková aktiva banky stoupla ke konci března meziročně o 2,4 procenta na 198,1 miliardy korun. Objem úvěrů bance meziročně mírně vzrostl na 157,9 miliardy korun. Objem vkladů se zvýšil o téměř desetinu na 138,5 miliardy korun, k nárůstu vkladů došlo především na spořicích účtech.

Raiffeisenbank ve svém portfoliu ani nadále nedrží žádné dluhopisy jakékoli z rizikových zemí Evropy, tedy Portugalska, Itálie, Irska, Řecka a Španělska. Téměř 99 procent svých investic banka směřuje do státních dluhopisů České republiky, zbývající část tvoří především firemní dluhopisy velkých českých firem.

Trojici největších tuzemských bank v prvním čtvrtletí stoupl v souhrnu čistý zisk o devět procent na 11,95 miliardy korun. Česká spořitelna zvýšila čistý zisk o více než 17 procent na téměř 4,5 miliardy korun. Komerční bance stoupl zisk o více než tři procenta na téměř 3,5 miliardy korun. ČSOB ve čtvrtletí zvýšila čistý zisk o šest procent na čtyři miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám