Hlavní obsah

Rovná daň na Slovensku končí, oznámil Fico

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenské firmy budou od příštího roku platit 23procentní daň místo dosavadních 19 procent. Daň z příjmu fyzických osob zůstane na úrovni 19 procent, ale zatím neupřesněnou vyšší sazbou budou navíc zdaněni lidé vydělávající víc peněz. „Rovná daň na Slovensku končí,“ oznámil slovenský premiér Robert Fico.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Podle ministra financí Petra Kažimíra těmito opatřeními získá stát 366 miliónů eur, což je téměř čtvrtina celého úsporného balíčku.

Opozice tvrdí, že vyšší firemní daň bude brzdou dalšího růstu ekonomiky. „Způsobí to například růst nezaměstnanosti,“ uvedl poslanec Ivan Štefanec z opoziční Slovenské demokratické a křesťanské unie. Podle opozice hrozí, že firmy se přestěhují do zemí s nižší daní.

Odborníci tvrdí, že zavedením vyšší daně pro firmy ztratí Slovensko jednu ze svých největších výhod proti ostatním zemím. „Investorům tak budeme nabízet pouze levnou pracovní sílu,“ uvedl prezident Asociace zaměstnavatelských svazů a sdružení Rastislav Machunka.

Poměr zvýšení daně pro lépe vydělávající občany zatím nebyl upřesněn. Podle Machunky přichází v úvahu 25procentní daň pro lidi s měsíčním příjmem vyšším než 3000 eur. Fico zdůraznil, že vyšší daň zaplatí všichni ústavní činitelé, bez ohledu na to, zda měsíčně vydělají stanovenou částku.

Rovnou daň ve výši 19% zavedlo Slovensko v roce 2004, což pomohlo přilákat zahraniční investory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám