Hlavní obsah

Francie přijde o nejvyšší rating, mají jasno ekonomové

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francie ztratí svůj nejvyšší rating AAA počátkem příštího roku bez ohledu na zoufalé snahy prezidenta Nicolase Sarkozyho na řešení krize eurozóny. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters mezi oslovenými ekonomy.

Foto: Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Celkem 11 z 13 ekonomů je přesvědčeno, že zemi galského kohouta sníží jedna ze tří hlavních agentur rating během následujících tří měsíců. Jediné, oč tu podle nich běží, je, zda to bude o jeden (AA plus) či rovnou o dva stupně (AA).

„Pokud použijete metodiku Standard & Poor's založenou na kvantitativních faktorech, Francie už měla mít rating na úrovni AA, což ostatně platí i pro USA nebo Velkou Británii,“ uvedl ekonom Jean-Christophe Caffet z investiční banky Natixis.

Podle Caffeta však ratingové agentury berou rovněž v potaz i subjektivní kritéria, jako je třeba důvěryhodnost vládních rozpočtových plánů. Proto je obtížné odhadnout konečný výsledek.

Obavy trvají již týdny

Obavy ze snížení úvěrového hodnocení Francie se objevily už před několika týdny v souvislosti s tím, jak evropská dluhová krize začala po Řecku, Portugalsku a Španělsku ohrožovat i třetí největší ekonomiku eurozóny – Itálii.

Zkraje tohoto týdne varovala Standard & Poor's, že může provést hromadné snížení ratingu 15 zemí eurozóny během následujících tří měsíců, v závislosti na výsledcích pátečního summitu Evropské unie, hledajícího lék na dluhovou krizi. Francie se dostala do „zvýšeného zájmu“ zejména kvůli angažovanosti svých bank na rizikových trzích Řecka a Itálie a slabému výhledu ekonomického růstu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám