Hlavní obsah

Lidé pijí méně piva, poslanec navrhuje nižší daň

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřeba tradičního českého nápoje, piva neustále klesá, byť i tak si Česko drží v jeho spotřebě světové prvenství. Pokles spotřeby tak může dělat radost lékařům, méně už pivovarům a hospodským. A právě na jejich obranu, a také samotných milovníků piva, přišel v těchto dnech místopředseda sněmovního zemědělského výboru Ladislav Skopal (ČSSD). Dolní komoře předložil novelu zákona o spotřebních daních, která by od příštího roku měla národní mok zlevnit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Předčasná radost ale není na místě. Pod návrhem je Skopal podepsán sám, podporu nemá domluvenou ani ve vlastním klubu. Natož pak mezi koaličními poslanci, kteří jakékoli ochuzování státní kasy s poukazem na nutnost úspor odmítají.

Skopal tvrdí, že poslední zvýšení spotřební daně piva od začátku loňského roku z 24 na 32 korun za hektolitr nenaplnilo státní kasu o předpokládaných 1,3 miliardy korun ročně. Lidé se v pití piva začali omezovat, a tím pádem klesla i produkce. „Snížení výroby piva v roce 2010, které je v historii českého pivovarnictví extrémní, je pak nutné připsat na vrub mj. právě zvýšení daně z piva,“ tvrdí Skopal.

Pro svůj nápad uvádí všemožné argumenty. „Celkový efekt pivovarnictví na zaměstnanost je odhadován na 54 tisíc pracovních míst souvisejících s výrobou piva a jeho prodejem,“ uvádí poslanec.

Třeba plzeňský pivo koupíte dnes v Německu laciněji než u nás.
poslanec Ladislav Skopal

A připomíná, že „bohatá tradice výroby piva je považována za důležitou součást českého kulturního bohatství a národního dědictví, na něž jsou mnozí obyvatelé České republiky hrdí“.

Jenže poslanec má nejspíš smůlu. „O návrhu jsme zatím nejednali,“ řekl Právu šéf klubu soc. dem. Bohuslav Sobotka. Podle něj ani není jisté, zda se iniciativa setká s pochopením.

Spor o sóloakce

Návrhy změn zákonů vypracované pouze jedním poslancem totiž čas od času vyvolávají v parlamentu otazníky. Proč jsou předkládány, co je hlavní motivací? V minulém volebním období právě kvůli tomu Senát navrhl změnu zákona o jednacím řádu Sněmovny, podle které by návrhy zákonů už nesměl podávat jediný poslanec, ale skupina nejméně deseti poslanců. Nakonec ale spadl pod stůl.

„Nevidím na tom nic špatného, aby změnu zákona mohl navrhnout jediný poslanec,“ řekl Právu místopředseda klubu ODS a ústavně-právního výboru Marek Benda. Podle něj prostě nemůže bez souhlasu většiny jeden poslanec svůj návrh prosadit, bez ohledu na motivaci.

Skopal přitom není jediný, kdo se sólo akcí přichází. Jen v uplynulém roce přišli s vlastními návrhy zákonů třeba Pavel Staněk či Ivana Řápková (oba ODS) nebo Pavel Lukša (TOP 09). Benda v takových krocích vidí snahu o zviditelnění než cokoli jiného.

„Ano, obrátili se na mě zástupci některých pivovarů,“ přiznal Právu Skopal. Podle něj se ho jeho návrhu hovořilo v zemědělském výboru. Jak to ale dopadne při hlasování, nechce poslanec odhadovat. „Kluby o tom budou jednat,“ dodal. A Skopalova motivace? Kromě už zmíněných důvodů mu vadí jedna věc – české pivo se dá dnes v Německu kvůli nižší spotřební dani koupit za méně peněz než doma. „Třeba plzeňský pivo koupíte dnes v Německu laciněji než u nás,“ uvedl Skopal. I proto chce sazbu daně vrátit na původní úroveň před loňským zvýšením, tedy na 24 korun za hektolitr.

Anketa

Omezili jste v posledním roce konzumaci piva?
ano, víc jsem si oblíbil/a jiné nápoje
4,1 %
ano, vadí mi jeho vyšší cena
12,3 %
ne, piju ho pořád stejně
31,4 %
pivo nepiju
52,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24876 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám