Hlavní obsah

Slota: Slovensko by se mělo připravit na návrat koruny

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Podle předsedy opoziční Slovenské národní strany (SNS) Jána Sloty měli být Slováci opatrnější a neměli zničit slovenské koruny, které ještě budou potřebovat. Uvedl to v souvislosti se strašákem finanční krize, který obchází eurozónu.

Foto: Profimedia.cz

Ján Slota

Článek

„Vláda Slovenské republiky a parlament by měly pracovat na katastrofickém scénáři. Slovenskou ekonomiku bychom měli připravovat na návrat ke slovenské koruně,“ sdělil Slota na čtvrteční tiskové konferenci.

„Vyjadřuji hlubokou lítost, že jsme zlikvidovali naši původní měnu a udělali jsme z ní brikety na topení a mince jsme rovněž znehodnotili,“ nechal se slyšet slovenský politik.

Podle něj mělo být Slovensko prozíravější. Jako příklad uvedl Němce, kteří jsou na tom po ekonomické stránce podstatně lépe. „Němci dali svou marku do depozitu a kdykoli ji mohou z depozitu vybrat. Podle všeho ji také vyberou,“ je přesvědčen Slota.

Lítost nad vstupem do eurozóny

Předseda SNS nevěří, že evropské měně pomůže vykupování dluhopisů Itálie a Španělska Evropskou centrální bankou. „Na ekonomiku eurozóny to stabilizačně nezapůsobilo,“ dodal.

Slota připustil, že SNS byla pro zavedení eura na Slovensku. „Neměli jsme dostatek informací o obrovském zadlužení Řecka a některých dalších států především jižní Evropy. Je to proces, který se spustil jako lavina,“ argumentoval.

Podle předsedy SNS v průběhu několika měsíců vypukne ekonomická krize v plném rozsahu. „Krize v roce 2012 bude pro ekonomiku Slovenska katastrofální, až nám bude všem líto, že jsme v eurozóně,“ zakončil svou pochmurnou předpověď.

Reklama

Výběr článků

Načítám