Hlavní obsah

Navýšení těžby ropy není na pořadu dne, tvrdí OPEC

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zatím nevidí potřebu projednat navýšení ropné produkce. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na jednoho z účastníků neformálních konzultací ropného kartelu.

Článek

„Současný objem produkce je přiměřený,“ uvedl člen, jenž si nepřál být jmenován. Dvanáctičlenný OPEC tak nechává v klidu jak rostoucí ceny komodit, tak výpadek produkce v Libyi.

Cena severomořské ropy Brent vzrostla ve středu dopoledne o 79 centů na 113,27 dolaru za barel.

Další zasedání OPEC ohledně těžebních kvót se má uskutečnit až v červnu. Generální tajemník OPEC Abdalláh al-Badrí se v tomto týdnu obrátil na členské státy, zda nechtějí schůzku posunout na dřívější termín, nicméně ke změně nedošlo.

Nepokoje v Libyi způsobily výpadky asi dvou třetin produkce této severoafrické země, která za normálních okolností produkovala 1,6 miliónu barelů vysoce kvalitního „černého“ zlata denně.

Podle prohlášení Íránu, který je druhým největším producentem ropy v OPEC, žádné nedostatky na trhu nejsou. Největší světový vývozce Saúdská Arábie zatím nahrazuje libyjské výpadky produkce z vlastních zdrojů, když zvýšila těžbu na devět miliónů barelů denně.

Někteří další členové OPEC, jako třeba Nigérie, uvažují rovněž o menším nárůstu v příštích týdnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám