Hlavní obsah

WikiLeaks: Saúdové mají méně ropy, než tvrdili. Čeká se ropný šok

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy se obávají, že Saúdská Arábie, největší světový vývozce ropy, má až o 40 procent méně zásob. Z toho důvodu nemůže zabránit současné eskalaci cen „černého zlata“. Vyplývá to z důvěrných depeší amerického velvyslanectví v Rijádu.

Článek

Saúdskoarabské zásoby ropy by tak měly být nadhodnoceny téměř o 300 miliard barelů, tedy o již zmíněných 40 %.

Cena ropy v souvislosti s napětím na Blízkém východě překonala psychologickou hranici 100 dolarů za barel. Mnozí analytici tak očekávají, že Saúdové a jejich partneři z organizace OPEC začnou těžit více ropy, aby nehrozilo zadušení poptávky z důvodu stoupající ceny.

Těžba na maximu, pak přijde pád

Američané se však obávají, že v případě Saúdské Arábie by mohly nastat komplikace. Již v listopadu 2007 sdělil v Rijádu Sadád al-Husejní, bývalý šéf geologického průzkumu saúdské ropné společnosti Aramco, americkému konzulovi, že denní kapacity 12,5 miliónu barelů k zamezení další eskalace cen nelze dosáhnout.

Aramco by podle al-Husejního se mohla dostat na 12 miliónů barelů denně, ovšem tímto tempem dojde v roce 2012 v Saúdské Arábii k tzv. ropnému zlomu, kdy těžba dosáhne na několik let maxima, pak se však bude snižovat.

Poté už nebude Aramco podle al-Husejního slov schopna zastavit růst světových cen ropy. V saúdském energetickém sektoru došlo k nadhodnocení zásob „černého zlata“, a to kvůli lepšímu přilákání investic ze zahraničí.

Podle al-Husejního bylo vytěženo minimálně 50 procent známých ložisek a dá se očekávat, že přibližně po 15 letech stabilní produkce začne těžba nezadržitelně klesat.

Jak uvedl americký konzul, al-Husejního úvahy by se kvůli jeho zkušenostem rozhodně neměly brát na lehkou váhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám