Hlavní obsah

Financial Times: Špidlův unijní fond zcela selhal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Fond Evropské unie na pomoc propuštěným zaměstnancům, u jehož vzniku v roce 2007 stál i bývalý český eurokomisař Vladimír Špidla, zcela selhal. Uvádí to v úterý deník Financial Times (FT).

Foto: Milan Malíček , Právo

Vladimír Špidla

Článek

Takzvaný globalizační fond v posledních 11 měsících vyplatil žadatelům pouze 140 miliónů eur (3,5 miliardy korun), k dispozici přitom měl zhruba dvě miliardy eur (asi 50 miliard korun).

Podle FT brzdí případné žádosti z fondu obrovská byrokracie. Vyřízení jedné takové žádosti trvá zhruba deset měsíců a peníze tak mohou k potřebným doputovat v době, kdy už nejsou vůbec potřeba. Z přidělených 140 miliónů eur se takto zpět do Bruselu vrátilo celkem 26 miliónů eur (asi 650 miliónů korun).

"Je to velmi komplikovaný a byrokratický proces. Musíme najít nový přístup, abychom se dostali k lidem bez práce rychleji," řekl portugalský diplomat Luis Costa.

Obhajoba i kritika fondu

Evropská komise opakovaně poukazuje na to, že vyplatila z globalizačního fondu 374 miliónů eur (zhruba 9,3 miliardy korun) celkem 70 žadatelům. Podle FT jde ve skutečnosti jen o třetinu, protože zbytek se potýká s unijní byrokracií.

László Andor, eurokomisař pověřený dohledem nad fondem, nicméně trvá na tom, že fond je "cenný nástroj, který musíme zachovat a rozvíjet do budoucna". "Co musíme zlepšit, je pracovat na zefektivnění účinnosti tak, aby se peníze k propuštěným pracovníkům dostali rychleji," uvedl Andor pro FT.

"Je to propagandistický fond. Byl vytvořen šéfem Evropské komise José Barrosem, aby mohl říkat, že utrácí peníze na sociální problémy, aniž by se tak ve skutečnosti stalo. Je to smutný příběh," nebere si naopak servítky socialistický europoslanec Miguel Portas, který pro Evropský parlament připravil kritickou zprávu o fungování fondu.

Podle Špidly fond rozhodně neselhal

Bývalý český eurokomisař Vladimír Špidla odmítl, že by fond Evropské unie na pomoc propuštěným zaměstnancům totálně selhal, jak píše Financial Times. Fond, za jehož vznikem v roce 2007 stál i Špidla, podle bývalého eurokomisaře pomohl statisícům lidí například ve Španělsku či Irsku. "Já jsem tam byl a lidé mi spontánně děkovali," uvedl Špidla.

Také v unii podle Špidly převažuje pozitivní hodnocení, fond prý měl potíže jen zpočátku. Někdejší člen Evropské komise ale připustil, že je možné mechanismus čerpání dále zlepšovat, protože jde o fond nový. Prověřit fungování fondu bude možné i v České republice, na příkladu firmy Unilever, která letos v Česku jako první požádala o pomoc pro 634 zaměstnanců, poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám