Hlavní obsah

Firmy vyhrožují lidem výpovědí, protože nepřišli kvůli povodni do práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítkám lidí na Karvinsku vyhrožují firmy výpovědí, pokud jim nepředloží potvrzení, že se nemohli dostat kvůli záplavám do práce. Situaci se snaží řešit karvinský magistrát ve spolupráci s krajským úřadem v Ostravě.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Do práce se kvůli povodni nedostalo mnoho lidí. Zaměstnavatelé jim však prý vyhrožují výpovědí.

Článek

Podle mluvčí Šárky Swiderové zákoník práce tento problém přesně nespecifikuje. Mezi firmami, které mají údajně hrozit svým zaměstnancům, má být například nošovická automobilka Hyundai nebo některé firmy z průmyslové zóny v Ostravě-Hrabové.

"Už se na nás obrátily desítky lidí, u kterých víme, že jim zaměstnavatel pohrozil výpověďmi, když nedonesou od magistrátu jakési potvrzení o povodni. Bohužel toto zákoník práce úplně přesně neřeší, ale výhrůžky výpověďmi v této situaci si troufneme označit za nemorální," řekla Swiderová.

Podle informací upozornil na tvrdý přístup firem, mezi nimi i automobilky Hyundai, při úterním dopoledním jednání krajské povodňové komise primátor Karviné Tomáš Hanzel. Moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas řekl, že se snaží situaci přímo s firmami vyřešit. "Jsme v kontaktu i s Hyundai Motor. Věřím, že tu situaci pochopí, aby netrvaly tak striktně na všech věcech," uvedl hejtman.

Karvinský magistrát podle Swiderové začne vydávat potvrzení od středy. "Někteří lidé jmenovali přímo nošovickou firmu, někteří neurčitě mluvili třeba o firmách z ostravské zóny Hrabová, mnoho dotazů bylo "anonymních", lidé se zřejmě opravdu bojí. Řešíme to ve spolupráci s krajským úřadem, takových obcí, jako jsme my, bude víc. Aktuálně možnost přijít si pro potvrzení zveřejníme na webu města," dodala mluvčí magistrátu.

Podle ní je i povodeň a jakákoli jiná živelná pohroma překážka na straně zaměstnance. "Ale zaměstnavatel by měl poskytnout zaměstnanci volno zejména tehdy, pokud se jedná o práci při odstraňování škod na majetku občana a ohrožení životů," dodala.

Mluvčí nošovické automobilky Petr Vaněk řekl, že o vyhrožování zaměstnancům výpovědí nemá žádné informace. "Naše společnost v této věci, která je samozřejmě politováníhodná a my ji nijak neovlivníme, postupuje v souladu se zákoníkem práce, kdy na dobu nezbytně nutnou související s nemožností se dostat do práce nebo se záchranou majetku, zdraví, životů a tak dále, přísluší pracovníkům neplacené volno," uvedl Vaněk.

Podle něho ale neplacené volno přísluší pouze těm pracovníkům, kteří prokážou, že se nemohli do práce dostat nebo poskytovali nějakou nezbytnou pomoc. "Jinak je na to ale nahlíženo jako na neomluvenou absenci," dodal Vaněk. Od okamžitého vyhrožování výpovědí se distancoval. "Bylo by to politováníhodné, ale nemohu to potvrdit, ani vyloučit, protože jsem u toho nebyl," doplnil.

Odbory Hyundai informace o údajných výhružkách zaměstnancům zatím nemají.

Reklama

Výběr článků

Načítám