Hlavní obsah

Slovensko zruší omezení dodávek plynu, řekl Fico

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovensko v sobotu zruší omezení odběru plynu pro podniky. Země si zajistila dodávky suroviny plynovodem Jamal. Rozhodnutí o výměně plynu mezi Ukrajinou a Ruskem, díky níž by Slovensko plyn získalo, se zatím odložilo. Novinářům to v pátek řekl slovenský premiér Robert Fico.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Země je bez plynu desátý den kvůli sporu mezi Moskvou a Kyjevem a větší podniky proto musely omezit spotřebu na minimum.

"Slovenská republika, pokud jde o spotřebu plynu, bude bez omezení," uvedl Fico před novináři. Upřesnil, že pokyn pro zrušení odběrových limitů zhruba pro tisícovku firem bude vydán v sobotu a že zrušení omezení pro podniky bude od pondělí.

Potrubím Jamal proudí plyn z Ruska přes Bělorusko a Polsko na západ do Německa a Francie. Slovensko by z Jamalu mělo dostávat denně 20 milionů krychlových metrů plynu. Společnosti, které by přepravovaly plyn přes území ČR, potvrdily, že je to možné do čtyř hodin zabezpečit, řekl během dne Fico.

Slovensko přichází kvůli zastavení dodávek ruského plynu o 100 milionů eur denně, řekl Fico po jednání s českým premiérem Mirkem Topolánkem. Premiéři uvedli, že Česko je také připraveno nabídnout Slovensku alternativní dodávky zemního plynu, pokud se dohodne na spolupráci s plynárenskými podniky z Německa a Francie. Plyn by na Slovensko proudil v opačném směru, než bylo dosud zvykem - ze západu na východ.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám