Hlavní obsah

Rusko: Náš plyn naráží na zavřené ukrajinské kohouty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský Gazprom uvedl, že plyn na Ukrajinu posílá, ale Ukrajina ho nepřijímá. Informovala o tom ve čtvrtek ruská tisková agentura RIA Novosti. Podle ruské plynárenské společnosti ukrajinský Naftogaz sdělil, že technicky nic nebrání posílání plynu. Kohouty však otevře až ve chvíli, kdy bude uzavřena technická dohoda o tranzitu.

Článek

„Dnes jsme dostali dopis od Naftogazu, z něhož plyne, že technické možnosti umožňují zahájit tranzit 99,2 miliónů kubických metrů plynu za 24 hodin,“ sdělil představitel Gazpromu Sergej Kuprijanov. Podle něj ale vše vázne, protože zatím nebylo dosaženo politické dohody pro obnovení dodávek.

Kuprijanov to i doložil: „Dnes při telefonickém rozhovoru s představitelem Gazpromu Alexejem Millerem šéf Naftogazu Oleg Dubina řekl, že oni obnovení tranzitu neumožní.“ Kuprijanov dodal, že už více než dva dny Ukrajina nepřijímá od Gazpromu nabídky na tranzit plynu přes měřící bod Sudža. Podle něj jsou kohouty na ruské straně otevřené, ale na ukrajinské zůstávají uzavřené.

Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková ve čtvrtek oznámila šéfovi Evropské komise Josému Barrosovi, že k obnovení tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu je zapotřebí podepsat technickou dohodu. To potvrzuje i dopis ředitele Jednotného dispečerského řízení Naftogazu. Ten pro obnovení dodávek do Evropy požaduje zformulovat prohlášení, ve kterém budou předem přesně stanoveny podmínky tranzitu. Kopii dopisu s požadavkem má i RIA Novosti.

Putin navrhl vytvořit mezinárodní konsorcium

Moskva zastavila dodávky plynu na Ukrajinu na Nový rok, protože se nedohodla s Ukrajinci na nové ceně plynu. O týden později v důsledku vyhrocení sporu ustaly i dodávky do Evropy. Podle Gazpromu si Ukrajina neoprávněně odebírala pro svou potřebu plyn z dodávek do Evropy.

Ruský premiér Vladimir Putin navrhl vytvořit mezinárodní konsorcium, které by pro Ukrajinu zakoupilo "technický plyn" nutný pro udržování tlaku v plynovodech, aby tak mohla začít přeprava ruského plynu do Evropy. Pro obnovení přepravy plynu přes Ukrajinu je podle Putina zapotřebí 1,78 miliardy metrů krychlových plynu.

Evropa je už osm dní bez dodávek ruského plynu, který obvykle z 80 procent proudí přes Ukrajinu a kryje asi pětinu celoevropské spotřeby. V důsledku toho průmyslové podniky v některých zemích musejí omezovat výrobu a v nejhůře postižených zemích Balkánu zůstal velký počet domácností bez tepla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám