Hlavní obsah

Škromach: Dodatečné platy může zaplatit privatizace

Novinky, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Třinácté a čtrnácté, tedy dodatečné platy zaměstnanců státu se mohou financovat z výnosů privatizace a ne z jedenácti miliard, které má nyní vláda navíc k dispozici v rozpočtu na příští rok. Řekl to Právu v úterý po jednání tripartity ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD).

Článek

 "Otázka 13. a 14. platů je záležitost až června a července příštího roku. Do té doby se mohou objevit další zdroje, například z privatizace. Pak by bylo možné na dodatečné platy přispět - pokud samozřejmě taková politická vůle bude," uvedl ministr. Další rozpočtové zdroje ve výši asi 11,4 mld. Kč by měly být podle Škromacha vydány na rozvoj ekonomiky.

Šéf odborářů Štěch nesouhlasí

"Měly by přijít do oblasti podnikání ať už malého či středního, na podporu investic, to znamená na vytváření nových pracovních příležitostí." S tím ovšem nesouhlasí šéf odborové konfederace Milan Štěch (ČSSD). Ten Právu v úterý řekl, že z oněch jedenácti miliard by se něco na platy uvolnit určitě mělo.

"Ty peníze by měly být naprosto jasně v rozpočtu, aby o tom nebyly žádné polemiky a zpochybňování. Nedovedu si představit, že v příštím roce, kdy jsou dvoje volby, zhruba 50 procentům pracovníků rozpočtové sféry propadnou v celoročním vyjádření reálné platy. To si ještě žádná vláda nedovolila, i když obtíže naší země byly ještě větší než jsou dnes."

Ministr: Naděje umírá poslední

Škromach ovšem zdůrazňuje, že nikdo nerozhodl o snížení 13. a 14. platů zaměstnanců státu ze současných padesáti na deset procent v příštím roce. Učitelé, zdravotníci, hasiči, berní úředníci a další mají tedy podle něj naději, že mimořádné platy dostanou v letošní výši: "Naděje umírá poslední," uvedl ministr a dodal: "Nedávno schválené vládní nařízení hovoří pouze o zavedení 16třídního systému odměňování. Nařízení týkající se 13. a 14. platů zůstává v podobě, která platí průběžně už několik let. A zatím žádnou novelizaci nepřipravujeme."

Reklama

Související témata:

Související články

Penze se začnou měnit od roku 2010

Současný průběžný systém vyplácení penzí lze udržet do roku 2007 až 2010, poté by měl začít nabíhat výpočet části důchodu podle nového systému, tzv....

Výběr článků

Načítám