Hlavní obsah

Čech si prý vydělá polovinu toho, co Němec, až za 7 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Průměrný Čech si vydělá polovinu toho, co průměrný Němec, až v roce 2010, vyplývá ze studie Patria Online. Dnes dosahuje průměrná mzda v ČR, kde je zhruba o polovinu levněji, přibližně 46 procent německé úrovně. Srovnatelné platy s Němci by pak Češi mohli pobírat někdy v polovině tohoto století, míní hlavní ekonom Patria Online David Marek.

Foto: Josef Zajíc

Spisovatelka Barbara Nesvadbová při ostravské besedě.

Článek

Průměrná mzda v roce 2010 by tak podle Marka mohla činit 33 800 korun. Dnes je průměrný plat v České republice ani ne poloviční; v letošním prvním čtvrtletí dosáhl 15 407 korun.

Podmínkou pro nastíněné dohánění mzdové úrovně Německa je podle analytika roční růst HDP a produktivity práce o tři až čtyři procenta. To Česká republika letos zřejmě nesplní, protože odhady růstu ekonomiky se pohybují kolem dvou procent. V příštím roce by pak růst HDP mohl podle prognóz domácích i mezinárodních institucí zrychlit na tři procenta. Ve srovnání s ostatními zeměmi kandidujícími na vstup do Evropské unie si Česko nestojí špatně, dodal Marek.

Podstatně lépe jsou na tom pouze Slovinci, kteří již dnes vydělávají 75 procent toho, co Němci. Následují Češi a Poláci se mzdami na úrovni 46 procent německých platů. Mzdy na Slovensku a v Estonsku dosahují 36 procent německé úrovně a platy ostatních zemí regionu střední a východní Evropy jsou ještě nižší.

Po přepočtu na koruny a bez ohledu na ceny zboží a služeb si loni Slovinec podle výpočtů Patria Online v průměru vydělal 32 086 korun, Polák 17 119 korun, Čech 15 861 korun, Maďar 15 547 korun a Slovák 9716 korun. Údaj za Českou republiku je podle Marka přepočtený podle nové metodiky Českého statistického úřadu. Ta od letošního roku zahrnuje též platy vojáků a policistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám