Hlavní obsah

Vepřové maso zdraží až o dvacet procent, tvrdí Agrární komora

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vepřové maso by letos mohlo zdražit až o dvacet procent. Novinkám to řekl předseda Agrární komory Jan Veleba. Za tak výrazným navýšením ceny podle něj může stále menší počet prasat, která se v ČR chovají.

Článek

"V České republice se nejedná o krizi, ale o volný pád,“ vyjádřil se Veleba ke stavům prasat v tuzemsku. Podle něj je podobný problém v celé Evropské unii, zejména v nových členských státech.

"Domnívám se, že ke zdražení o dvacet procent by mohlo dojít na přelomu letošního pololetí,“ dodal Veleba.

Předseda Agrární komory argumentuje také tím, že na trhu bude převažovat poptávka před nabídkou vepřového masa. Navíc od loňského října se snižuje počet prasnic v ČR, a to o více než deset tisíc měsíčně. Za rok by tak Česko mohlo pokrývat jen 50 procent tuzemské spotřeby vepřového. Maso se tak bude stále více dovážet.

"Domnívám se zdražování vepřového bude mít stejný proces, jako tomu bylo u mléka,“ uzavřel Veleba. Mléko a výrobky z něj výrazně zdražilo na podzim, pak ale cena mírně klesla.

Podle ČTK čeští farmáři loni snížili počet chovaných prasat o bezmála 80 000 kusů na 2,661 miliónů kusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám