Hlavní obsah

Zeman na Rhodosu zostudil Česko a může za to vláda s premiérem, míní Kalousek

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

TOP 09 zakončila svou volební kampaň v silně protizemanovském duchu. Přímo na Pražském hradě vyčítali prezidentovi jeho zahraničněpolitickou orientaci a vzývali poselství Listopadu 1989. První místopředseda strany Miroslav Kalousek prohlásil, že za to, že Miloš Zeman zostudil na Rhodosu svými vyjádřeními Českou republiku, může vláda a premiér.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Martin Bursík a Miroslav Kalousek na Pražském hradě na závěrečném mítinku strany TOP 09 před volbami

Článek

Kalousek zkritizoval roztříštěnou „a de facto neexistující“ zahraniční politiku ČR. Za tu je podle něj na základě ústavního pořádku zodpovědná vláda. „Za skutečnost, že prezident ČR Miloš Zeman svým vystoupením na Rhodosu Českou republiku zostudil a snížil její vážnost u jejích spojenců, nese proto plnou odpovědnost vláda ČR v čele s premiérem,“ prohlásil Kalousek.

TOP 09 bude podle něj tlačit na premiéra Bohuslava Sobotku, aby odpovědnost za „nepřijatelné chování prezidenta republiky přijal a uvedl do praxe taková opatření, jež prezidentu republiky zabrání snižovat vážnost naší země na mezinárodním foru“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hudeček: Odmítáme podlézání Kremlu

„Sešli jsme se tu proto, abychom dali najevo nesouhlas se zrazováním polistopadové zahraniční politické orientace České republiky vrcholnými představiteli naší země. Odmítáme podlézání Kremlu a neloajalitu, kterou projevují vůči našim spojencům v EU a NATO,“ prohlásil pražský primátor Tomáš Hudeček, který svou funkci ve volbách obhajuje.

Martin Bursík, jenž za TOP 09 usiluje o senátorské křeslo, varoval před silami, které chtějí ČR posunout k Východu. „Mně se zdá, že za těch 25 let od momentu, kdy jsme nabyli svobody a demokracie, jsme nebyli v tak vážné situaci a nikdy by mě před 25 lety nenapadlo, že tady budou tak silné síly, které chtějí vytrhnout ten strom i s kořeny,“ prohlásil.

Předá dopis pro prezidenta

Uvedl, že v pátek předá šéfovi zahraničního odboru Hradu Hynku Kmoníčkovi dopis, v němž prezidenta spolu s Michaelem Kocábem a Janem Urbanem vyzývá, aby explicitně prohlásil, že jeho zahraničněpoliticky orientované problematické výroky vyjadřují jeho osobní stanovisko, a nikoli postoj České republiky.

„Necháváte si platit dovolenou na Rhodosu od šéfa ruských železnic Vladimira Jakunina, Putinova muže. Vyzýváme vás proto, abyste přestal zpochybňovat sankce a společnou pozici EU k Rusku,“ přečetl Bursík z dopisu.

„Pane prezidente, bohužel musíme konstatovat, že jako prezident republiky při obhajobě demokracie a svobody vážným způsobem selháváte. A to tím, že zatajujete vlastním občanům informace o prokázané přítomnosti ruských vojáků na Ukrajině, obhajujete tezi, že Krym patří historicky Rusku, a smiřujete se s jeho anexí, čímž podrážíte snažení demokratů jak na Ukrajině, tak v Rusku,“ popsal podle něj zásadní problematické postoje.

Nemají právo okřikovat, kontroval Sobotka

Sobotka později na vyjádření TOP 09 reagoval odmítavě s tím, že strana sama přispěla ke zhoršení pozice Česka na mezinárodní scéně svými skandály ještě z doby svého vládnutí. "TOP 09 byla roky ve vládě, která zkazila, co mohla, a nakonec se zhroutila pod zátěží vlastních skandálů. Poškodili tím významně náš obraz v zahraničí a hospodářské zájmy. Nemají tedy právo někoho okřikovat," uvedl.

"Naše zahraniční politika je založena na podpoře evropské integrace, spojenecké solidaritě v NATO a ochraně našich národních zájmů," doplnil.

Zeman na Rhodosu vystoupil koncem září na konferenci Dialog civilizací. Tu organizoval právě ruský oligarcha Vladimir Jakunin. Český prezident na konferenci mimo jiné přirovnal válku na Ukrajině ke chřipce. Vyslovil se také proti sankcím vůči Rusku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám