Hlavní obsah

Krnáčová pirátům slíbila zveřejňovat kontakty s lobbisty

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Textová zpráva pražského primátora Tomáše Hudečka (T0P 09), jíž se ptal adeptky ANO na primátorku Adriany Krnáčové na možnost setkání, by u pirátů byla rovněž zveřejněna. Současně uvedla, že Pražské služby na internetu od roku 2009 nezveřejnily zprávu o hospodaření, což ale není pravda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Adriana Krnáčová

Článek

V diskusi pražských lídrů na ČT to řekl primátorský lídr pirátů Jakub Michálek. Znění SMS by se objevilo na internetu v pirátském registru kontaktů s lobbisty. Michálek uvedl, že k podobnému principu se v televizi hlásilo hnutí ANO, ale skutek jaksi utekl. „Dodneška ANO žádné takové kontakty nezveřejňuje,“ uvedl Michálek s tím, že jde o plané řeči.

Hudečka zveřejnění jeho SMS zaskočilo, zopakoval, že povolební koalici TOP 09 s ANO v Praze si neumí představit. Diskusi o textové zprávě označil primátor za nedůstojnou. „Paní Krnáčovou jsem nikdy zkrátka neviděl,“ vysvětlil Hudeček smysl své aktivity, jež mj. zaskočila exprimátora Bohuslava Svobodu (ODS). Divil se, na čem se chtěl Hudeček s Krnáčovou před volbami domlouvat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Milan Malíček, Právo

Na místo výbuchu dorazil i pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Krnáčová, která je náměstkyní ministra vnitra, schůzku odmítla a text zprávy zveřejnila na tiskové konferenci. Podle ní je namístě zveřejňovat všechny smlouvy a měly by to činit i městské firmy. Hudeček řekl, že to dělá dopravní podnik i město, a to v hodnotě kontraktu nad sto tisíc korun. „Ministerstvo vnitra nezveřejňuje jedinou smlouvu,“ zaútočil na Krnáčovou Hudeček. Krnáčová to označila za nesmysl s tím, že na internetu je všechno.

Krnáčová neměla pravdu

Postrádá naopak relevantní údaje o hospodaření pražských firem. „Na webu Pražských služeb jsem našla poslední informace o hospodaření z roku 2009,“ upozornila Krnáčová. Hudeček se tomu podivil. „Nejde, aby firma nezveřejňovala výroční zprávu. Jenom běžte do knihovny, prosím,“ navrhl Krnáčové primátor.

Krnáčová navíc neměla pravdu, protože na webu Pražských služeb informace o hospodaření jsou, naposledy z 26. srpna 2014 vyšla pololetní zpráva, která uvádí přehled finanční situace firmy.

Neprodávat byty

Výprodej majetku v Praze se patrně nechystá. Politici nechtějí už ani prodávat obyvatelům městské byty. Měly by se naopak začít stavět nové, aby to pomohlo sociálně slabým včetně bezdomovců. Přišel s tím lídr tříkoalice SZ, KDU-ČSL a STaN Petr Štěpánek.

Podle Štěpánka by město mohlo ročně postavit asi 500 bytů. „Spadnou tam lidé, kteří to nezvládají,“ řekl Štěpánek. Podle něho by mohlo jít o východisko pro část seniorů, která už nevyžije z nízkého důchodu. Bývalý bezdomovec Jan Horák, který se dokázal vrátit z ulice do běžného života, řekl, že na to má ohrožený člověk čtvrt roku a nikdo mu nepomůže. „Obec moc nepřispěla,“ konstatoval v ČT Horák s tím, že je třeba platit za ubytovny.

Nápad přivítal lídr ČSSD Miloslav Ludvík, jeho strana prý má ale ambicióznější plány a chce do městské výstavby investovat rovnou dvě miliardy korun ročně. „V Praze se stal hrozný zločin, zprivatizoval se bytový fond,“ řekl Ludvík. Nedokázal však odpovědět na námitku, že se ČSSD v uplynulém období podílela v Praze na vládě, a tedy i na prodeji obecních bytů.

Nové městské byty by nestavěl primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). „Nemusíme stavět byty, stačí, když je přestaneme prodávat,“ napsal Hudeček na Twitter.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Hudeček (TOP 09)

Ostře proti výstavbě bytů vystoupili exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS) i lídr Svobodných Jiří Payne. Podle něho městská výstavba znamená riziko korupce. „Obávám se, že kdyby Praha stavěla byty, dopadne to jako tunel Blanka,“ uvedl Payne s tím, že soukromník by si počínal mnohem levněji.

Marta Semelová (KSČM) souhlasí s nápadem, který přednesl Ludvík, aby část bytů ze své výstavby museli městu dávat developeři. Na otázku, zda by se developeři měli zkasírovat, Semelová řekla. „Jsou potřeba různé formy: jak zkasírovat, tak to vyjednávání.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám