Hlavní obsah

Zrušení části opatření ohledně neuznávání protilátek soud zamítl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší správní soud ve středu zamítl návrh Tomáše Havetty na zrušení části opatření ministerstva zdravotnictví, které se týkalo neuznávání protilátek na nemoc covid-19. Opatření z 26. srpna tedy nebylo v rozporu se zákonem, dnes už ale není platné.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Návrh směřoval proti opatření z 26. srpna, a to v pasáži stanovující podmínky pro vstup do některých vnitřních a venkovních prostor a účast na hromadných akcích. Havettovi vadilo, že se vedle očkování, prodělání nemoci a testů neuznávají i protilátky delší dobu po prodělané nemoci.

Havetta nemoc prodělal loni v říjnu a tvrdí, že i nyní má dost protilátek proti covidu-19, ví to, protože si je nechává měřit. Po prodělání nemoci lidé nemusejí podstupovat testy a nemají omezení půl roku, což se ale už na Havettu nevztahuje. Muž proto uvedl, že se cítí diskriminovaný.

Karanténu nelze nařizovat pouhým telefonátem, potvrdil Nejvyšší správní soud

Domácí

Soud v minulosti několikrát konstatoval, že by ministerstvo mělo vysvětlit, proč vedle očkování, prodělání nemoci nebo testu neuznává i laboratorně prokázané protilátky.

Reklama

Výběr článků

Načítám